Sera gazına boğuyorlar! 25 şehir adeta dünyayı yok ediyor

Sera gazına boğuyorlar! 25 şehir adeta dünyayı yok ediyor

Dünya genelinde 167 şehrin emisyon verileri karşılaştırıldı ve sera gazının salınımı ile ilgili dikkat çeken bir makale yayınlandı. Buna göre, karbon salımının yüzde 52'sinden sorumlu 25 şehrin 23'ü Çin'de bulunuyor. Ayrıca ilk 25'te yer almasa da İstanbul'da Avrupa'da en çok karbon salımı yapan şehirler arasında.

Küresel ısınmaya neden olan sera gazı salımının yarıdan fazlası 25 büyükşehirde.

Frontiers in Sustainable Cities adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, dünya genelinde 53 ülkeden 167 şehrin emisyon verileri karşılaştırıldı.

25 ŞEHRİN 23'Ü ÇİN'DE

Buna göre karbon salımının yüzde 52'sinden sorumlu 25 şehrin 23'ü Çin'de bulunurken, listeye giren diğer iki şehir Moskova ve Tokyo oldu.

Çalışmada ilk 25'te yer almasa da İstanbul, Moskova ile birlikte Avrupa'da en çok karbon salımı yapan şehirlerden biri olarak gösterildi.

Kişi başına düşen emisyon miktarları karşılaştırıldığında ise gelişmiş ülkelerdeki şehirler gelişmekte olan ülkelerdeki şehirlerden daha üst sıralarda yer aldı.

VERİLER 2005 YILINA KADAR GİDİYOR

Araştırmanın yazarlarından, Sun Yat-sen Üniversitesi'nden Çevre Bilimci Shaoqing Chen, bulguların şehir merkezlerinin küresel ısınmada nasıl bir rol oynadığını ve yine emisyonları azaltmadaki önemini ortaya koyduğunu vurguluyor.

Şehirleri karşılaştırmakta kullanılan verilerin bazılarının 2005 yılına kadar gittiğini belirten Chen ve makalenin diğer yazarları bu durumun tutarlılık sorunu nedeniyle karşılaştırma yapmayı zorlaştırdığını belirtiyor.

Euronew'in aktardığı habere göre, uzmanlar yine de sonuçların küresel ısınmayla mücadele için çalışmanın önemli bir veri sağladığını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN