Sezgin Baran Korkmaz, Unico Sigorta'yı 'sehven' satmış

Sezgin Baran Korkmaz, Unico Sigorta'yı 'sehven' satmış

Karar gazetesi yazarı İsmet Berkan, Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın en büyük şirketi olan Unico Sigorta'yı nasıl 'sehven' sattığını yazdı.

Organize suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker'in, YouTube üzerinden yayınladığı videolardaki iddiaları ile Türkiye'nin gündeminde yer alan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında her gün başka bir gerçek ortaya çıkıyor.

Karar gazetesi yazarı İsmet Berkan, Haftalık Gazete'de 'Sezgin Baran Korkmaz’ın Unico Sigortayı satış operasyonu yattı' başlığı ile kaleme aldığı yazısında, ABD'de hakkında iki ayrı dava açılan, Türkiye'de kara para aklama davası devam eden ve Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın, Unico Sigorta'yı nasıl sehven sattığını yazdı.

Yazının ilgili kısımları şöyle:

"Bir şirket düşünün. Beş kişilik yönetim kurulu, önce 5 Mayıs 2021 günü toplanıp bir karar alıyor; şirketin en büyük hissedarının yüzde 87.99’luk hissesini sattığını kayda geçiriyor. Aynı şirketin aynı isimlerden oluşan yönetim kurulu, aradan 55 gün geçtikten sonra bir daha toplanıyor, bu kez en büyük hissedarın aslında hisselerini satmadığına, hisse satışıyla ilgili bir önceki kararın “sehven” yani yanlışlıkla alındığına karar veriyor.

Şaka gibi diyeceğim ama şaka değil gerçek. Sözü edilen şirket, Sezgin Baran Korkmaz-İnan Kıraç-Jan Nahum üçgeninde adı sık sık geçen Heksagon AŞ.

***

SBK henüz Avusturya’da yakalanmamış ama Türkiye’de ve ABD’de başı beladayken bir dizi önemli varlık satışı gerçekleştirdi. Bunu daha önce yazmış, tahminen 150 milyon dolar kadar para topladığını hesaplamıştım.

İşte bu satışlardan biri, Unico Sigorta’nın (ve dolayısıyla Paramount Hotel’in de) sahibi olan Heksagon’un bir Hintli yatırımcı tarafından Singapur merkezli kurulan bir RB Investments adlı bir şirkete satılmasıydı. Çoğu kişi bu Singapurlu şirketin bir paravan olduğunu düşündü ama ben çok o kanıda değilim. Bu şirket teknoloji yatırımları yapan bir fon.

Uyumsuzluk, teknoloji yatırımları yapan bir şirketin Unico Sigorta gibi eski usul bir şirketi satın almasında. Normalde bu fonlar değerini hızla arttırabilecekleri şirketleri bulur ve onlara yatırım yapar; teknoloji böyle bir alan. Ama sigorta şirketleri “eski ekonomi”ye ait şirketler oldukları için onların değerini hızla arttırmak mümkün olmaz. İşler iyi gitse bile rekabetin sert ve pazar paylarının paylaşılmış olduğu bu sektörde şirket değerleri daha mütevazı şekillerde artar.

Bu sebeple ben bu alımı bir türlü kafamda mantıklı bir yere oturtamıyor, kuşkulanıyordum. Kuşkularımı büyüten şeylerden biri de, Sezgin Baran Korkmaz’ın hemen hemen her işinde onun yanında gördüğümüz Çağlar Şendil isimli kişinin el değiştirme sonrasında bile Unico’nun yönetiminde yer almaya devam etmesiydi. Demek SBK buradan tam olarak hala çıkmamıştı.

Derken GazeteDuvar’da Bahadır Özgür’ün yazısından öğrendik ki, SBK’nın Heksagon’daki yüzde 79.99 oranındaki hissesinin Singapur merkezli o şirkete satılması işlemi iptal olmuş.

Tabii komik bir şey, bir şirketin “sehven” bir yönetim kurulu kararı alması, sonra bu yanlışlığı uzun süre fark etmeyip tam 55 gün sonra “düzeltmesi”.

Ama bu komikliği, herkesin zekasına hakaret eden durumu bir kenara bırakıp bu satış iptalini konuşmak gerek. Akla gelen iki ihtimal var:

1. Singapur merkezli şirket Heksagon’u (ve dolayısıyla Unico’yu) almaktan vazgeçti; 2. SBK’ya Heksagon’u satmaması yukarıdan bir yerden telkin edildi, o da satmaktan vazgeçti.

Birinci ihtimal hayatın akışın daha uygun olmakla birlikte ikinci ihtimalin doğru çıkma şansı sanki daha yüksek.

Bu pilav daha çok su kaldıracak. Bakalım SBK’nın altından başka neler çıkacak?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN