Sigortalı çalışanlar dikkat bu ücret herkese verilecek! Başvuranlara ikramiye gibi ödeme, aylık maaşa ek veriliyor

Sigortalı çalışanlar dikkat bu ücret herkese verilecek! Başvuranlara ikramiye gibi ödeme, aylık maaşa ek veriliyor

Seçim öncesinde kesenin ağzını açan AK Parti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla ödemelerine devam ediyor. Kış aylarında çalışanlara doğalgaz ve ısınma yardımı yapılacak. İşte doğalgaz ve ısınma yardımları hakkında merak edilen tüm detaylar…

Mayıs ayında yapılacak olan seçimler öncesinde AK Parti cephesinden de açıklamalar peş peşe geliyor. Geçtiğimiz günlerde yürürlükte yer alan doğalgaz ve ısınma giderleri için düzenlemenin ayrıntıları da tek tek açıklanıyor. Asgari ücretli ve çalışanların maaşlarından kesilen 178.4 TL'lik gelir vergisi ile SGK primi kapsamında kesilen 456.6 TL’lik ödeme artık alınmayacak. Toplamda 633 TL olarak yapılan kesinti maaşları ekleniyor. Doğalgaz ve ısınma yardımları adıyla işverenler çalışanların maaşlarını ek olarak 1000 TL ödeme yapıyor. Haziran ayına kadar ısınma yardımı yapan işverenler de SGK prim ödemelerinden kurtuluyor. İşte doğalgaz ve ısınma yardımları hakkında merak edilen tüm detaylar…


ISINMA YARDIMI DETAYLARI AÇIKLANDI


Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, devlet tarafından sağlanan doğalgaz desteği ile ilgili detayları tek tek açıkladı. NTV'ye konuşan Tolu, 9 Kasım 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı kanun kapsamında düzenleme yapıldığını belirtti.
Çalışanların elektrik doğalgaz ve ısınma giderleri kapsamında 1000 TL'ye kadar ödeme alacağını belirten Tolu, ikinci olarak da personele yemek bedelinin nakit olarak ödenmesine karar verildiğini duyurdu.

para-almak1.jpg
DOĞALGAZ DESTEK ÖDEMESİ NEDİR?


7420 sayılı Kanunun geçici 1. Maddesi kapsamında çalışanların maaşlarına ek olarak elektrik doğalgaz ve ısınma giderleri adıyla yapılan ödemelere doğalgaz destek ödemesi adı veriliyor. 9 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme kapsamında çalışanlar 30 Haziran 2023 tarihine kadar maaşlarını ek olarak 1000 TL'lik ısınma yardımı almaktadır. Bu kapsamda işverenler için ödemesi gereken gelir vergisi ve SGK priminden de istisna edilmiş oluyor. İşverenlerin çalışanlarına elektrik doğalgaz ve ısınma giderlerini karşılık olarak yaptıkları ödemelerde SGK yönünden teşvik edilmektedir.

DOĞALGAZ DESTEK ÖDEMESİ HERKES TARAFINDAN YAPILIR MI?


Doğalgaz destek ödemesi zorunlu bir ödeme olarak görülmez. Bu kapsamda işverenler kendi istekleri doğrultusunda ısınma yardımı yapabilir.


DOĞALGAZ DESTEK ÖDEMESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Çalışanların elektrik doğalgaz ve ısınma giderlerini karşılaması için işverenler tarafından yapılacak ödemelere doğalgaz destek ödemesi adı veriliyor. Yapılan ödemeler vergi ve SGK istisnası kapsamında yer alıyor. Doğalgaz destek ödemeleri için geçerli olan şartlar şu şekildedir:

  • Aylık 1000 TL'yi aşmayan ödemeler istisna kapsamında yer almaktadır.
  • İşverenler çalışanlarına elektrik doğalgaz ve ısınma giderleri karşılığında Aylık 1000 TL ödeme yapmaktadır. 1000 TL'yi Aşan kısımlar gelir vergisi ve SGK primlerine tabi tutulur.
  • Yapılan ödemeler çalışanların mevcut ücretlerine ve primi esas kazançlarını ilave olarak maaşları eklenir.

paralar.jpg

  • Doğalgaz ve ısınma giderleri adı altında yapılan ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine ek olarak yapılması zorunludur. Çalışanların mevcut ücretlerinde bir artış yapılmadan ya da ücret kalemlerinin adı değiştirilmeden ödeme yapılması gerekiyor. Maaşlara ek olarak yapılmayan ödemeler için istisnadan yararlanmak mümkün olmuyor.
  • Düzenleme kapsamında 9 Kasım 2022 ve 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler istisna kapsamında yer almaktadır.
  • İstisna düzenlemesi süresiz değildir. 9 Kasım 2022 ve 30 Haziran 2023 tarihleri arasında ödeme yapılmaktadır.
  • Yapılan ödemelerin mutlak suretle elektrik, doğalgaz ve ısınma giderleri karşılığında yapılması gerekiyor.
  • İstisna kapsamında yer alan uygulamaların işverenler tarafından çalışanlara elektrik doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapması zorunludur.

ÖDEMELER İÇİN DENETİM NASIL YAPILIR?


Devlet tarafından yapılan düzenleme kapsamında elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık yapılacak ödemelerin denetiminin nasıl olacağı ise en çok araştırılan konular arasında yer. Ancak işverenlerin nasıl teşvik edileceği konusu hakkında bir açıklama yer almıyor. Isınma giderlerine karşılık işverenlerin fatura ibrazında bulunup bulunmaması gerektiği konusu da akılları karıştırıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanacak olan tebliğ ile konuya açıklık getirilmesi bekleniyor.

paraodeme.jpg
ISINMA DESTEĞİNİN MALİYETİ NE KADAR?


Çalışan vatandaşların ücretlerine ek olarak yapılan ısınma yardımları SGK primi ve gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Isınma yardımı adı altında yapılan 1000 TL'lik ödemenin hazineye maliyetinin ne kadar olduğu merak ediliyor. Çalışanların 1000 TL'ye kadar olan ısınma yardımları gelir ve SGK priminden istisna edilecek. SGK priminden vazgeçerken işverenler açısından da önemli bir teşvik olarak görülüyor. Bu kapsamda gelir vergisi için alınan 178.4 TL ile SGK primi için alınan 454,6 TL tutarındaki ödeme hazineden karşılanıyor. Hazine için toplam maliyet ise 633 TL olarak görülmektedir.


ÖDEMELERİN İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?


İşverenler çalışanların ısınma yardımları kapsamında aylık 1000 TL'ye kadar olan faturalarını ödemektedir. Vergi ve SGK primi kapsamında yer alan ödemeler işverenler için istisna kapsamında yer alıyor. Çalışan sayısına göre vergi ve prim tutarları da değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda vergi olarak alınan 178,4 TL ile SGK primi kapsamında yer alan 454,6 TL'lik ödemeler istisna kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle işverenlerin toplam kazancı 633 TL olarak görülüyor. Çalışanlar ise maaşlarını ek olarak 1000 TL ödeme almaktadır.

para-kazanmak.jpg

Isınma yardımının yanı sıra yemek bedelleri de gelir vergisinden istisna edildi. 7420 sayılı kanunda yapılan değişiklik kapsamında işverenler tarafından iş yerinde veya müştemilatta verilen yemek paralarının günlük 51 TL'yi aşmayan kısımları vergiden istisna edildi. Ödemenin belirlenen tutarı aşması durumunda ise diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir. 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenleme ile tutarların 114 TL olarak açıklandı. Daha önceden nakit olarak yapılan ödemelerin tamamı ise gelir vergisine tabi tutuluyordu.

Yeni düzenleme kapsamında yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartıyla birlikte ilave nakit yemek bedelleri de gelir vergisi istisnası kapsamına alındı. Yani, istisna uygulaması için menfaatin yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı verilmesi suretiyle sağlanması şartı kaldırıldı. Fakat yapılan bu düzenleme SGK primini kapsamıyor. Düzenleme kapsamında günlük 51 TL'nin 12.94'lük kısmı SGK priminden istisna edilirken aşan kısımları da prim kesintisine tabi tutulmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN