Son anket, 'Suriyeliler gitsin' diyenlerin oranını ortaya koydu

Son anket, 'Suriyeliler gitsin' diyenlerin oranını ortaya koydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli sığınmacılara ilişkin, "Geri göndermeyeceğiz" demesi tartışmalara neden olmuştu. MetroPOLL Araştırma'nın, Suriyelilerin gitmesini isteyen vatandaşların oranını ve bunların siyasi parti tercihlerine göre dağılımlarını yayınladığı anketinde, AK Partililerin yüzde 84.5 ile Suriyelilerin gitmesini istemesi dikkat çekti.

Suriye'de Mart 2011'de başlayıp iç savaşa dönüşen çatışmalar, milyonlarca sivilin ülkesini terk etmesine yol açmıştı. Lübnan, Ürdün, Filistin, Türkiye gibi ülkelere sığınan milyonlarca düzensiz göçmen, buralara yerleşerek yaşamaya ve çalışmaya başladı. Asıl hedefi Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olan Almanya, Fransa, Belçika ve sonradan Birlik'ten ayrılan İngiltere olan Suriyeli göçmenler, bir süre sonra bu ülkeler tarafından kabul edilmemiş ve AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmayla, Ankara, göçmenlerin sınırı geçmelerine izin vermeyeceğini taahhüt etmişti.

Göçmenlerin, iç savaşın sona ermesinin ardından ülkelerine dönmesi gerektiği yönünde görüşler Türkiye'de geniş yankı bulmuş ve savaş sırasında ülkeye sığınanların geriye gönderilmesi için kampanyalar başlatılmıştı. Birçok siyasi partinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, iktidara geldiklerinde Suriyelileri ülkelerine geri göndermeyi vaat etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart günü yaptığı konuşmasında, "Muhalefet, seçimi kazanırsak Suriyelileri göndereceğiz diyor, biz göndermeyeceğiz" ifadelerini kullanarak tavrını açıkça ortaya koymuştu. Bugün de Avrupalı sağlık bakanları ve göç sorumlularının İstanbul'da toplandığı konferansa bir video mesaj gönderen Erdoğan, "Sığınmacıları kendi vatandaşlarımızdan ayırmadık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın salı günkü açıklamasının ardından düzensiz göçmenlerin Türkiye'deki statüleri yeniden tartışma konusu olmuştu. Bunun üzerine, MetroPOLL Araştırma'nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar, halkın Suriyeli göçmenlere yönelik duygu ve düşüncelerini tespit eden araştırmalarını yayınladı.

AK PARTİLİLER, 'GİTSİN' DEDİ

Katılımcıların yüzde 81.7'sinin Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesini istediğini belirttiği araştırmada, siyasi parti tercihine göre dağılımda ise birinci sırada yüzde 97.9 ile İYİ Parti'ye oy veren vatandaşlar yer aldı.

CHP'yi tercih eden vatandaşlar yüzde 89.8 ile gitsin diyerek ikinci sırada yer alırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmeni yüzde 87.7 ile üçüncü, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçmeni ise yüzde 84.5 ile dördüncü sırada yer aldı.

"MUHATAP BATI OLMALI"

Sonuçları Twitter'dan paylaşan Sencar, "Seçmenlerin %82’si, AK Parti seçmenlerinin %85’i Suriye’li sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini istiyor. Bu veriden hareketle Erdoğan’ın sığınmacılarla ilgi sözlerinin muhatabı iç politika değil Batı Dünya’sı olmalı. Erdoğan Batı ile ilişkilerini yumuşatmak mı istiyor?" açıklamasını da ekledi.

İşte Sencar'ın paylaştığı araştırma sonuçları:

metro1.jpgmetro-2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN