Azerbaycan'ın İran Elçiliğine saldırı: İşte saldırganın binaya giriş anı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliklerine Kalaşnikof otomatik silahıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda koruma müdürü hayatını kaybederken, 2 güvenlik görevlisi yaralandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, şüphenin gözaltına alındığını duyururken Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, kınama mesajı yayınlayarak "Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." dedi. Saldırganın binaya giriş anı ve rastgele ateş ettiği anlar ise kameralara anbean yansıdı.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, kimliği açıklanmayan silahlı bir kişi tarafından saldırıya uğradı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerel saatle 08.30 sıralarında Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda büyükelçiliğin güvenlik müdürünün hayatını kaybettiği, 2 güvenlik görevlisinin ise saldırıyı engellerken yaralandığı bildirildi.

Saldırı gerçekleştiren kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtilirken, saldırıya ilişkin soruşturmanın sürdürüldüğü ve olayın detayları ile ilgili kamuoyuna ek bilgi verileceği duyuruldu.

123333.jpg

TAHRAN SALDIRGANIN YAKALANDIĞINI DUYURDU

İran'daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenleyen saldırganın yakalandığını söyledi.

Rahimi, "Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin yaralanmasına neden oldu." dedi.

Saldırganın yakalandığını aktaran Rahimi, "Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi." ifadelerini kullandı.

Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

saldiri.jpg

SALDIRGAN GÖZALTINA ALINDI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, ise saldırıyla ilgili kınama açıklaması yaparak şüpheliyi gözaltına aldıklarını ve soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Sözcü Kanaani ön soruşturma sonucunda eylemin arkasında ‘kişisel sebepler’ olabileceğini ifade ederek detaylı bilgilerin soruşturma tamamlanınca paylaşılacağını ifade etti.

111.jpg

SALDIRGANIN BİNAYA GİRİŞ ANI KAMERADA

Kalaşnikoflu saldırganın Büyükelçilik binasına düzenlediği saldırı anının görüntüleri güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde saldırganın içeri girerek etraftakilere peş peşe ateş açtığı, bu sırada görevlilerin saldırganı engellemek amacıyla mücadele ettiği anlar yer aldı.

ALİYEV SALDIRIYI KINADI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Tahran Büyükelçiliğine yapılan terör saldırısının bir an önce soruşturulması ve teröristlerin cezalandırılmasını isteyerek "Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." dedi.

Aliyev, Twitter hesabından, "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez." paylaşımında bulundu.

aliyev.jpgAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

ÇAVUŞOĞLU: AZERBAYCAN, HİÇBİR ZAMAN YALNIZ DEĞİLDİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile telefon görüşmesinde, Türkiye'nin hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile telefonda görüştü.

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı en güçlü şekilde kınarken "Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduklarını" vurguladı.

Çavuşoğlu, saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan, hiçbir zaman yalnız değildir." ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU'NDAN KINAMA MESAJI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, saldırının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bir kişinin öldüğü, iki kişinin yaralandığı saldırıyı lanetleyerek "Silahlı saldırıda şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Her daim kardeş Azerbaycan’ın yanındayız." ifadesine yer verdi.

UKRAYNA'DAN AZERBAYCAN'A BAŞSAĞLIĞI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko da, Azerbaycan’ın İran’daki Büyükelçiliği’ne düzenlenen silahlı saldırıya dair yaptığı açıklama yaptı.

Olayı şiddetle kınayan Nikolenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, bugün Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne düzenlenen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan ve güvenlik görevlilerinin yaralanmasına neden olan saldırıyı şiddetle kınıyor. Kurbanın yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

İRAN: SALDIRIYI HASSASİYETLE SORUŞTURUYORUZ

İran, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıyı kınayarak, saldırının boyutlarının "siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturulduğunu" açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani konuyla ilgili açıklamasında, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin de yaralandığı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Azerbaycan halkına ve hükümetine taziyelerini ileten Kenani, "Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor." ifadelerini kullandı.

Kenani, "İlgili makam ve kurumların ön araştırmalarının sonucu, bu eylemin arkasında kişisel saiklerin olduğunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

İRAN'IN BAKÜ BÜYÜKELÇİSİNE AZERBAYCAN'DAN NOTA

İran'ın Bakü Büyükelçisi Abbas Musevi, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan terör saldırısı nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, her devletin Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülükler uyarınca ülkedeki diplomatik misyonları koruması gerektiği, Büyükelçi Musevi'ye iletildi.

Musevi'ye, Tahran Büyükelçiliğine yapılan saldırının Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı, diplomatik misyonlara yönelik bu tür saldırıların kabul edilemez olduğu bildirildi.

İran'ın Bakü Büyükelçisi Musevi'den İran'ın ilgili makamlarınca, terör eyleminin failinin bir an önce adalet önüne çıkarılması, terör eyleminin kapsamlı şekilde soruşturulması, suçun organizasyon ve işlenmesine karışan diğer kişilerin tespit edilerek cezalandırılması şiddetle talep edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN