Azerbaycan ve İran arasında casus krizi: Operasyonda yedi kişiye gözaltı

Azerbaycan ve İran arasında casus krizi: Operasyonda yedi kişiye gözaltı

İran’da bulunan Azerbaycan Büyükelçiliği’nde bir güvenlik görevlisinin öldürülmesi ve iki korumanın yaralanmasının ardından gerçekleşen bir operasyonda, Azerbaycan güvenlik güçleri İran’ın 'casusluk şebekesinden' yedi kişiyi gözaltına aldı.

Azerbaycan güvenlik güçleri, Bakü ile Tahran arasında artan gerilimdeki son gelişmede İran ‘casusluk ağı’ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla yedi kişiyi gözaltına aldı.

İRAN ‘KİŞİSEL NEDENLER’ DİYOR

Geçtiğimiz gün Azerbaycanlı yetkililer, İran’a bağlı casuslara yönelik operasyon başlattı. Gözaltılar, Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yapılan silahlı saldırıdan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Tahran’daki yetkililer, tetikçinin ‘kişisel nedenlerle’ motive edildiğini söylemesine rağmen, Bakü yönetimi bunu bir terör saldırısı olarak nitelendirdi ve diplomatik misyon personelinin tahliyesini emretti.

İKİLİ KRİZDE İSRAİL DETAYI

Azerbaycan, komşusu İran ile, özellikle Bakü'nün İsrail ile bağlarını toparlaması nedeniyle artan gerilimlerle karşı karşıya. İsrail'in 1990'ların başından beri Bakü'de bir büyükelçiliği var ve Azerbaycan parlamentosu geçen kasım ayında ülkenin ilk büyükelçiliğini Azerbaycan'ın ticaret ve turizm ofislerinin bulunduğu Tel Aviv'de açmasını sağlayacak bir yasa çıkardı. Ayrıca, İlham Aliyev geçtiğimiz günlerde Bakü'nün İsrail'e ilk elçisini atayan bir kararname imzaladı.

Öte yandan, İsrail son zamanlarda Azerbaycan'ın önemli bir askeri destekçisi haline gelirken, buna Dağlık Karabağ bölgesi konusunda Ermenistan ile arasındaki açmazdaki diplomatik destek de dahil. Azerbaycan ayrıca İsrail'in petrol ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN