Bakan Koca'dan korkutan açıklama: Mu varyantı Türkiye'de

Bakan Koca'dan korkutan açıklama: Mu varyantı Türkiye'de

Bakanlar toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk kez Kolombiya'da ortaya çıkan ve 40'dan fazla ülkede görülen 'Mu varyantı'nın Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini açıkladı. Bakan Koca, yerli aşıda da seri üretime 2 ay içinde geçileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) geçtiğimiz günlerde tespit edilen yeni bir koronavirüs varyantını yakından takip ettiklerini duyurmuştu. 'Mu varyantı' olarak bilinen bu türün aşılara daha dayanıklı hale gelebilme ihtimali taşıması korkutan bilgiler arasındaydı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlar toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koronavirüs salgının 'Mu Varyantı' konusunda açıklamada bulunan Bakan Koca, bir kez daha aşılamanın önemine dikkat çekti.

''TÜRKİYE'DE 2 KİŞİDE 'MU VARYANTI' TESPİT EDİLDİ''

Bakan Koca, ''Mu Varyantı”nın Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini söyledi.

Koca, “Şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı. Ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus şeklinde. Bu varyantlarda da yüzde 90’ı geçen oranlar söz konusu. Aşılama oranının artışıyla vaka sayılarının düşeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

''2 AY İÇİNDE YERLİ AŞIDA SERİ ÜRETİM OLABİLİR''

Aşı tedarikinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Koca, yerli aşı için de tarih verdi.

Koca şöyle konuştu:

''Seri üretime önümüzdeki 2 ay içinde geçmek istiyoruz. Biz hatırlatma dozunu genel gönüllü grupta yapıyoruz. Dolayısıyla hatırlatma dozunun sonuçları da 3-4 hafta içinde çıkmış olur. Onu da açıklarız. Yerli aşı, Sinovac ile kıyaslamalı yapılıyor. O kıyası da görmüş olacağız.''

"OKULLARI KAPATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Sağlık Bakanı, vakaların artması nedeniyle okulları kapatmak istemediklerini de sözlerine ekledi.

Aşı kozunun bulunduğuna dikkat çeken Bakan Koca, okullarda hangi durumda ne yapılması gerektiğinin de belirlendiğini söyledi.

Koca, Bilim Kurulu’nun gündeminde yeni kısıtlamaların olmadığını belirtti.

DSÖ VARYANTLARI NASIL İNCELİYOR?

DSÖ, koronavirüs varyantlarını iki sınıfa ayırarak inceliyor. Bunlar, VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) olarak sınıflandırılıyor. Şimdiye kadar dört varyant endişe varyantları listesine girdi. Bunlar; 193 ülkede görülen Alfa, 141 ülkede görülen Beta, 91 ülkede tespit edilen Gamma, 170 ülkede tespit edilen ve son dönemde etkili olan Delta varyantları olarak belirtiliyor. ‘Mu Varyantı’ şimdilik ‘ilgi varyantları’ arasında sınıflandırılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN