DSÖ 'Mu varyantı' için uyardı: Sürekli artış gösteriyor

DSÖ 'Mu varyantı' için uyardı: Sürekli artış gösteriyor

DSÖ son haftalık raporunda ilk olarak Kolombiya'da tespit edilen 'Mu varyantı'na dikkat çekti. Bu varyantın aşıya karşı daha dirençli mutasyonlara sahip olduğundan şüphelenildiği belirtildi ancak daha fazla incelenmesi gerektiği vurgulandı. Dünyadaki yaygınlığı yüzde 0,1 olsa da sürekli artış gösterdiği kaydedildi.

Dünya yaklaşık 2 senedir koronavirüs ile mücadele ediyor. Çok sayıda insan hayatını kaybederken salgın da yayılmaya devam ediyor. Koronavirüse karşı aşılar geliştirilip uygulanmaya başlansa da aşı olmayı reddedenler nedeniyle istenilen orana ulaşılamıyor. Ayrıca yoksul ülkelere de ulaştırılan aşılar yetersiz kalıyor. Bununla birlikte koronavirüsün yeni varyantları da endişeye neden oluyor. Bu yeni varyantların aşıya karşı dirençleri ise araştırılmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) düzenli olarak haftalık rapor yayımlayarak salgının seyrine ve yeni gelişmelere dair bilgiler veriyor. 31 Ağustos raporunda ise ilk olarak bu yılın Ocak ayında Kolombiya'da tespit edilen ‘B.1.621’ varyantına dikkat çekerek bilgi verdi.

AŞILARA KARŞI DAHA DİRENÇLİ MUTASYONLARA SHAİP OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Raporda, ‘Mu Varyantı’ olarak adlandırılan koronavirüs varyantının aşılara karşı dirençli bir varyant olabileceği vurgulandı. Güney Amerika’da etkili olan ‘B.1.621’ varyantına ayrılan bu raporda varyantın ‘incelenmesi’ gereken varyantlar arasında olduğuna dikkat çekilirken, Güney Amerika ve Avrupa’da vakalar olduğunun altı çizildi. Mu Varyantı’nın aşılara karşı daha dirençli olabileceğini düşündüren mutasyonlara sahip olduğunu, ancak bunu daha fazla incelemek için yeni çalışmalara ve verilere ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

KOLOMBİYA VE EKVADOR'DA YAYGIN

Söz konusu varyantın küresel çaptaki yaygınlığına dair de bilgi veren raporda, yaygınlığın şu anda yüzde 0,1 seviyelerinde olduğu belirtildi. Ancak 'Mu Varyantı'nın Kolombiya'daki vakaların yüzde 39'unu, Ekvador'da ise vakaların yüzde 13'ünü oluşturduğu bildirildi. Yaygınlığın sürekli artış gösterdiği de vurgulandı.

DSÖ VARYANTLARI NASIL İNCELİYOR?

DSÖ, koronavirüs varyantlarını iki sınıfa ayırarak inceliyor. Bunlar, VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) olarak sınıflandırılıyor. Şimdiye kadar dört varyant endişe varyantları listesine girdi. Bunlar; 193 ülkede görülen Alfa, 141 ülkede görülen Beta, 91 ülkede tespit edilen Gamma, 170 ülkede tespit edilen ve son dönemde etkili olan Delta varyantları olarak belirtiliyor. ‘Mu Varyantı’ şimdilik ‘ilgi varyantları’ arasında sınıflandırılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN