Erdoğan aslında ne dedi? Uygur Türkleri ile ilgili açıklamalar çelişti

Erdoğan aslında ne dedi? Uygur Türkleri ile ilgili açıklamalar çelişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping telefonda görüştü. AA'nın haberine göre, görüşmede Erdoğan Uygur Türklerinin refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Çin devlet televizyonunun haberine göre de Erdoğan, görüşmede Çin'in egemenliğine zarar veren ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaya kalkışan kişilere ülkesinin karşı olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüştü.

Beştepe'den yapılan açıklamada Uygur Türkleri ile ilgili görüş bildirildiği de açıklandı. Görüşmede Erdoğan, Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkati çekti. Çin devlet televizyonu da görüşme ile ilgili dikkat çeken bir detay paylaştı. Habere göre, Erdoğan görüşmede Çin'in egemenliğine zarar veren ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaya kalkışan kişilere ülkesinin karşı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

"KÖKLÜ DOSTLUĞUMUZU KUTLAMALIYIZ"

Erdoğan, görüşmede, bu yılın Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, bu önemli yıl dönümlerini iki ülke arasındaki köklü dostluğa yakışır bir şekilde kutlamak istediklerini belirtti.

"ORTAK ÇALIŞMA GRUBU İVME KAZANDIRACAK"

İki ülke arasında bölgesel ve küresel ekonominin ve diplomasinin bütün alanlarında geniş bir iş birliği potansiyeli olduğuna işaret eden Erdoğan, Üst Düzeyli Ortak Çalışma Grubu'nun iki ülke arasındaki iş birliğine büyük ivme kazandıracağını vurguladı.

DİKKAT ÇEKEN DOĞU TÜRKİSTAN DETAYI

Görüşmede, Erdoğan'ın Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkati çektiği, Türkiye'nin Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan saygısını dile getirdiği kaydedildi.

ÇİN'DEN DE AÇIKLAMA

Çin devlet televizyonu da Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı'nın görüşmesi ile ilgili detayları paylaştı.

Haberde şu ifadeler yer aldı: "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Salı günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Çin ile Türkiye arasındaki iş birliğinin esnekliğini ve büyük potansiyelinden bahsetti.

Görüşmede Şi, Kovid-19 salgınıyla mücadelede iki taraf arasındaki yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti ve ikili ilişkilere yeni bir vurgu eklediğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN DESTEK İSTEDİ

İki tarafın diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümünü kutlayacağını kaydeden Şi, Çin'in ikili stratejik iş birliğini ilerletmek için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, iki tarafın birbirinin temel kaygılarına saygı duyması ve stratejik karşılıklı güveni güçlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, Çin'in Türkiye'ye ulusal egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kalkınma stratejisini savunması için verdiği desteği yineledi.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Şi, Çin'in Türkiye ile terörle mücadele ve güvenlik gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu kaydetti.

İki tarafı, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) ile Türkiye'nin 'Orta Koridor' planı arasındaki sinerjiyi teşvik etmeye, pragmatik iş birliğinde daha fazla sonuç elde etmek için ekonomik ve ticari alanlarda işbirliğini geliştirmeye çağırdı.

Aşılarda iş birliğinden bahseden Şi, Türk mevkidaşı Çin'in bu konudaki desteğine güvence verirken, iki tarafın virüsün izini sürmeye ve virüsü belirli terimlerle etiketleme girişimlerine ortaklaşa karşı çıkmaları gerektiğini vurguladı. Şi, Türk tarafına Çin ile birlikte insanlık için ortak sağlık topluluğunu birlikte inşa etme çağrısında da bulundu.

ERDOĞAN'DAN KOMÜNİST PARTİ'YE TEBRİK

Erdoğan ise Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti.

Türkiye'nin Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine olan yakın ilgisini yineleyen Türk cumhurbaşkanı, Kovid-19 aşıları konusunda iş birliğini geliştirmek istiyor.

TÜRKİYE'DEKİ AYRILIKÇI FAALİYETLERE KARŞI

Ayrıca, Türkiye'nin Çin'in ulusal egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve terörle mücadeledeki faaliyetlerini savunmasına verdiği desteği dile getirerek, Türkiye topraklarında Çin'in egemenliğine zarar veren ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaya kalkışan kişilere ülkesinin karşı olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN