Soykan ve Pehlivan’a “halkı yanıltıcı bilgi yayma” davası: 4 yıl 6 aya kadar hapis istemi

Soykan ve Pehlivan’a “halkı yanıltıcı bilgi yayma” davası: 4 yıl 6 aya kadar hapis istemi

Gazeteciler Timur Soykan ve Barış Pehlivan hakkında, Halk TV’de katıldıkları bir programda sarf ettikleri sözler nedeniyle 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, iki ismin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işledikleri öne sürüldü.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Soykan ve Pehlivan’ın 15 Ekim 2024’te yayımlanan Şule Aydın ile Kayda Geçsin programında “yargı ve devlet kurumlarını aşağılayıcı, adalet duygusunu zedeleyici sözler söyledikleri” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı belirtildi. Programa katılan Murat Ağırel hakkında ise ek kovuşturmaya yer olmadığı ifade edildi.

Dosyada, Soykan için ayrıca “cumhurbaşkanına hakaret” ve “devlet kurumlarını aşağılama”, Pehlivan içinse “devlet kurumlarını aşağılama” suçları yönünden farklı usul nedeniyle ayrılma kararı verildi. RTÜK’ten temin edilen program kaydının incelendiği, sözlerin basın ve ifade özgürlüğünü aştığı iddia edildi.

SOYKAN: GAZETECİLİK GÖREVİMİ YAPTIM

Timur Soykan savunmasında, beyanlarının resmi açıklamalar, açık kaynak araştırmaları ve siyasi kulis bilgilerine dayandığını, mesleki sorumluluk gereği elde ettiği bilgileri kamuoyuyla paylaştığını söyledi. Suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

PEHLİVAN: BU İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Barış Pehlivan ise 20 yılı aşkın süredir gazetecilik yaptığını hatırlatarak, sözlerinin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraatını istedi.

İddianamede, AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarına atıf yapılarak, basın yoluyla yapılan haberlerin gerçeğe uygun, teyit edilmiş, kamu düzenini zedelemeyecek nitelikte olması gerektiği vurgulandı. Ancak Soykan ve Pehlivan’ın sözlerinin bu sınırların ötesine geçtiği iddia edildi.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame kapsamında iki gazeteci önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN