Soylu'dan genelge açıklaması: Anayasa'ya aykırı değildir, basını da engellemez

Soylu'dan genelge açıklaması: Anayasa'ya aykırı değildir, basını da engellemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 Nisan'da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgenin Anayasa'ya aykırı olmadığını söyledi. Soylu ayrıca, genelge kapsamındaki yasağın basın için söz konusu olmadığını belirtti.

29 Nisan'da bir göstericinin gözaltına alındığı sırada polisin görüntülenmesi ve görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasından sonra 30 Nisan'da da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polis müdahalesi sırasında görüntü ve ses kaydı alınmasının yasaklanmasını içeren genelgesi hakkında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'anayasaya aykırı bir durum yok' dedi. 

CNN Türk canlı yayınına katılan Bakan Soylu, tartışma yaratan genelgenin Anayasaya aykırı olmadığını söyledi. Soylu ayrıca, genelge kapsamındaki yasağın basın için söz konusu olmadığını belirtti. Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Bu kuruldan değerlendirme almadan adım atmayız. Anayasa'nın 27. maddesi kişi hakkındaki özel hayatın gizliliğini ortaya koyar. Kesinlikle Anayasa'ya aykırılık söz konusu değil. Genelge Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesidir.

"Basın özgürlüğünü engeller mi? Engellemez. Orada basın özgürlüğü ile ilgili herhangi bir durum söz konusu değildir. Basın çekebilme hakkına sahiptir. Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşın da telefonla kameraya kayda alamazsınız."

EMNİYET GENELGESİ NE DİYOR?

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği", ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade ediliyor.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadelerine yer verildi.

1 MAYIS'TA GAZETECİLERE MÜDAHALE EDİLDİ

Ankara'daki eylemlerde de görüntü almaya çalışan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık ise Ankara'daki eylemleri görüntülerken polis tarafından "Çekim yapmıyorsunuz" diye engellendi. "Neye göre?" diye soran Uyanık'a polis memuru, "Daha dün genelge yayınlandı" cevabı verdi. Uyanık basın kartını göstermesine rağmen polis, Uyanık'ın telefonunu yere attı ve çektiği videoyu silmeye çalıştı. 

 

Genelgede telefonu yere atıp üzerine basın mı yazıyor? İşkence görüntüleri kayıt altına alınmasın diye genelge mi olur? Haberleşme hürriyetimizden asla vazgeçmeyiz, görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir genelge Anayasa'nın üzerinde değildir.

Taksim'e çıkmak isteyen eylemcilere müdahale eden polisleri görüntülemek isteyen Gazeteci Sultan Eylem Keleş polis tarafından engellendi. ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' diyen Keleş'e polisler ''Burası bizim güvenli alanımız, genelge talimatı geldi'' dedi 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN