Emniyet'ten genelge: Polisi görüntülemek yasak

Emniyet'ten genelge: Polisi görüntülemek yasak

İzmir'de 1 Mayıs açıklamasına müdahale eden polisin bir kişiyi gözaltına aldığı fotoğraf sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Tepkilerden sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı bir genelgede, eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği", ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade ediliyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini Twitter hesabından paylaştı.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadelerine yer verildi.

"GÖRÜNTÜLEMEK SONUNA KADAR MEŞRUDUR"

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, genelgeye tepki gösterdi. Özkoç Tiwitter hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı, “Polisin bulunduğu ortamda görüntü kaydedilmesini engellemeye yönelik genelge, insan haklarına aykırıdır, hukuksuzdur. Orantısız şiddetti, kötü muameleyi görüntülemek insanlık görevidir, sonuna kadar meşrudur!”

“BU KİNİN VE ÖFKENİN NEDENİ NEDİR?”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da paylaşımında “Bu kinin, bu öfkenin bu acımasızlığın sebebi nedir? Ne yaptı bu insanlar? Gri pasaportla insan mı kaçırdı? Bakan olup bakanlığa dezenfektan mı sattı? Bakanlarla fotoğraf çektirip milleti mi dolandırdı? İzmir’de 1 Mayıs’ı kutlamak istediler! Vay be affedilmez bir suç işlediler” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

29 Nisan'da İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İzmir Barosu'nun ve siyasi parti ve STK’ların katılımıyla yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı açıklamasına polis müdahale etti. Konak Kemaraltı girişinde yapılacak basın açıklaması öncesi, polis katılımcılardan 3'ünü gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle serbest bırakıldı.

zmir-polis-1-mayis.jpg

Bir polisin, gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna diziyle bastırdığı görüldü. Bu görüntünün  sosyal medyada yayılmasından sonra da Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla bir genelge yayımlandı. Genelgede eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN