Son dakika! Emniyet'in tartışma yaratan genelgesi yargıya taşındı

Son dakika! Emniyet'in tartışma yaratan genelgesi yargıya taşındı

Son dakika haberi... Emniyet'in, kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istediği genelge yargıya taşındı. Ankara Barosu, söz konusu genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istedi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayınlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtildi.

GEREKÇE 'ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ'

Karara gerekçe olarak "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gösterildi ve ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği öne sürüldü.

BAKAN SOYLU: ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise tartışma yaratan genelgenin Anayasaya aykırı olmadığını öne sürerek şunları söyledi:

"Anayasa’nın 27. maddesi çok açık ve nettir. Türkiye’de son yıllarda başka bir gelişme daha var. Her çıkardığımız kanunu, yaptığımız bütün işlemleri Türkiye’de son yıllarda kabul edilen bir unsur üzerinden yapıyoruz. Kişisel verileri koruma kurulu var. Bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia eden hukukçular, çıksınlar konuşsunlar. Kesinlikle öyle bir şey söz konusu. Emniyet genelgesi Anayasa’ya aykırı değil."

ANKARA BAROSU DANIŞTAY'A GÖTÜRDÜ

Söz konusu genelge yargıya taşındı ve Ankara Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kayıt genelgesinin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, "Genel olarak bireylerin savunma haklarını ilgilendiren, savunmanın delil toplama haklarına müdahale içeren, hukuk devleti ilkesini zedeleyen, hukuka aykırı emir ve talimat veren İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı Genelgesinin, yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli açtığımız dava Danıştay 10. Dairesi’nin 2021/2606 E. sayılı dosyasında görülecektir" denildi.

118282286-genelge.jpg

GENELGEDE NE DENİLİYOR?

27 Nisan 2021 tarihli genelgede "izinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının ve yayımlanmasının en temel kişilik haklarından olan özel hayatın gizliliğinin ihlali ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi ve paylaşılması anlamına geleceği" ifade ediliyor.

Genelgede, kamusal alanda alınan ses ve görüntü kayıtlarının bazen "genel kolluk kuvvetlerinin görevini yapmasını engelleyecek boyutlara ulaştığı" ve "personel veya vatandaşların kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verecek şekilde çeşitli dijital platformlarda yayınlandığı" belirtildi.

'Yayınlanan görüntülerin olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabileceğine' dikkat çekilen genelge "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim" ifadeleriyle sonlanıyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN