Sözcü gazetesi davasının gerekçeli kararı açıklandı

Sözcü gazetesi davasının gerekçeli kararı açıklandı

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu dokuz gazetecinin yargılandığı ve hükme bağlanan davanın gerekçeli kararı açıklandı. Açıklamada, "Örgu¨t tarafından olus¸turulmak istenen ve tu¨m topluma yaymayı amac¸ladıgˆı algının So¨zcu¨ gazetesi tarafından yapıldıgˆı, bo¨ylelikle gazetenin her ne kadar o¨rgu¨tle arasında organik ve hiyerars¸ik anlamda bagˆ yok ise de kamuoyunda algı faaliyetleriyle o¨rgu¨tu¨n amacına hizmet ettigˆi anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu dokuz gazetecinin yargılandığı davanın gerekçeli kararırı açıklandı.

'BAĞ YOK ALGI VAR'

Gerekçeli kararda, "Örgu¨t tarafından toplumun bas¸ka kesimlerinde olus¸turulmak istenen ve tu¨m topluma yaymayı amac¸ladıgˆı algının So¨zcu¨ gazetesi tarafından yapıldıgˆı, bo¨ylelikle gazetenin her ne kadar o¨rgu¨tle arasında organik ve hiyerars¸ik anlamda bagˆ yok ise de kamuoyunda o¨rgu¨tu¨n stratejileri dogˆrultusunda algı faaliyetleriyle bilerek ve isteyerek o¨rgu¨tu¨n amacına hizmet ettigˆi, bu kapsamda So¨zcu¨ Medya kurumunun FETO¨/PDY Silahlı Tero¨r o¨rgu¨tu¨ne yardım eylemini is¸ledigˆi tu¨m dosya kapsamında toplanan delillerden anlas¸ılmıs¸tır" ifadelerine yer verildi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), 27 Aralık 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında gazetesinin İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ile koordinatör Yücel Arı’ya 2 yol 11 ay, yazarları Emin Çölaşan ile Necati Doğru’ya 3 yıl 6 ay 15 gün, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, ve gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e ise 3 yıl 4 ay hapis cezası vermişti.

“İsnat edilen suçun sanık tarafından işlenmediği sabit olması” gerekçesiyle internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun’un beraatine karar veren mahkeme, gazetenin sahibi Burak Akbay'ın "savunmasının alınmamış olması, hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesi" gerekçeleriyle dava dosyasının ise tefrikine (ayrılmasına) hükmetmişti.

Mahkeme heyeti davaya ilişkin gerekçeli kararı yazma işlemini tamamladı. Hazırlanan 165 sayfalık gerekçeli kararda, iddianame, savcılık mütalaası, tanık beyanları, sanık savunmaları, gazete kupürleri, FETO¨/PDY'ye ilişkin bilgiler, delillerin değerlendirilmesi, sanıkların hukuki durumu ile kısa karar yer aldı.

'KISITLILIK KARARINA RAĞMEN MANŞETTEN DUYURDU'

Davaya konu haber kupürlerine ve konularına yer verilen gerekçeli kararda, gazetenin 30 Mayıs 2015'te MİT tırlarının durdurulması eyleminin go¨ru¨ntu¨lerini, hakkında kısıtlılık kararı bulunmasına ragˆmen kamuoyuna mans¸etten duyurdugˆu aktarıldı. Gerekçeli kararda bu görüntülerin “hukuka aykırı yöntemlerle elde edildiği” ifade edildi.

Ayrıca gazetenin bu go¨ru¨ntu¨leri paylas¸arak FETO¨'nün olus¸turmak istedigˆi "Türkiye'yi tero¨r o¨rgu¨tlerine silah yardımı yapıyor" algısına hizmet ettiği belirtildi.

'ALGI OLUŞTURDULAR'

Gerekçeli kararda, FETO¨'nu¨n medya yapılanmasının amac¸larından birinin de "Devletin, u¨lkenin gelecegˆini ilgilendiren milli konularda tersine algı yapmak" oldugˆuna ifade edilen kararda Sözcü’nün bu algıya hizmet ettiği belirtildi. Kararda şu ifadeler kullanıldı:

''Sözcü gazetesinde yapılan bu tu¨r haberlerin de amacı budur. Gazete yapmıs¸ oldugˆu bu haberle o¨rgu¨tu¨n emellerinin degˆis¸ik kitlelere ulas¸masına yardım etmis¸, o¨rgu¨tu¨n elini gu¨c¸lendirme adına o¨rgu¨te yardım etmis¸tir. Yine 15 Temmuz darbe giris¸imden hemen sonra So¨zcu¨ gazetesi aynı s¸ekilde o¨rgu¨tu¨n algı faaliyetlerine sahip c¸ıkarak, algı faaliyetlerinin toplumun farklı kesimlerine yayılmasını c¸abalamıs¸tır.

“15 Temmuz darbe giris¸imin bas¸arısızlıkla sonuc¸lanmasından sonra FETO¨/PDY silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensuplarının sosyal medya u¨zerinden bas¸latmıs¸ oldugˆu 'kontrollu¨ darbe, hayali darbe, darbe tiyatrosu' gibi o¨rgu¨t u¨yeleri tarafından kurgulanan o¨rgu¨tsel algıyı yayma hedefine hizmet etmiştir.''

'FETÖ'NÜN AMACINA HİZMET ETTİ'

Gerekçeli kararda, yapılan degˆerlendirmede So¨zcu¨ gazetesinin, FETO¨/PDY’nin amac¸ ve ideallerine hizmet ettiği ifade edilerek şunlar kaydedildi:

''Özellikle o¨rgu¨tu¨n mes¸ru hu¨ku¨meti devirmek ic¸in giris¸mis¸ oldugˆu 17-25 Aralık sistemli ve organize operasyon, MİT tırlarının durdurulması ve en son olarak da 15 Temmuz darbe giris¸imi do¨nemlerinde o¨rgu¨te adeta can simidi olarak aynı algı faaliyetini u¨stlendigˆi, bu konuda yu¨zlerce algı ic¸eren haberler kamuoyuna sistematik ve su¨reklilik ic¸erecek s¸ekilde duyuruldugˆu, bunların gazetecilik faaliyeti kapsamında olamayacagˆı, o¨rgu¨t tarafından toplumun bas¸ka kesimlerinde olus¸turulmak istenen ve tu¨m topluma yaymayı amac¸ladıgˆı algının So¨zcu¨ gazetesi tarafından yapıldıgˆı, bo¨ylelikle gazetenin her ne kadar o¨rgu¨tle arasında organik ve hiyerars¸ik anlamda bagˆ yok ise de, kamuoyunda o¨rgu¨tu¨n stratejileri dogˆrultusunda algı faaliyetleriyle bilerek ve isteyerek o¨rgu¨tu¨n amacına hizmet ettigˆi, bu kapsamda So¨zcu¨ Medya kurumunun FETO¨/PDY Silahlı Tero¨r o¨rgu¨tu¨ne yardım eylemini is¸ledigˆi tu¨m dosya kapsamında toplanan delillerden anlas¸ılmıs¸tır.'' 

NE OLMUŞTU?

Sözcü gazetesine 19 Mayıs 2016'da operasyon yapıldı. Burak Akbay, Mediha Olgun, Bekir Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli hakkında "Fethullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması" kapsamında gözaltı kararı çıkarıldı.

Yedi gün gözaltında tutulan Ulu ve Olgun tutuklanırken, Yücekaleli ise serbest bırakıldı. Olgun 22 Eylül'de adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ulu da 8 Kasım'da tahliye edildi.

Gazete çalışanları ve yöneticileri hakkında hazırlanan iddianamede "silahlı terör örgütünü yönetme", "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamaları yöneltildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN