SRC belgesi nereden, nasıl sorgulanır? e-Devlet SRC belgesi sorgulama işlemleri

SRC belgesi nereden, nasıl sorgulanır? e-Devlet SRC belgesi sorgulama işlemleri

Avrupa Birliği (AB) uyum kapsamında hayata geçirilen düzenlemelerle birlikte zorunlu olarak tutulan mesleki yeterlilik belgeleri artık sürücülerde de olması gerekiyor. Sürücülere bu kapsamda SRC belgesi verilirken, SRC belgesinin nereden ve nasıl alınacağı araştırılıyor. İşte, e-Devlet SRC belgesi sorgulama işlemleri..

Ticari alanda taşımacılık yapan herkes, Avrupa Birliği (AB) uyum kapsamında getirilen mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda tutuluyor. Bu kapsamda sürücülere verilen SRC belgeleri, ticari yük taşıyanlar tarafından zorunlu olarak alınıyor.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin artık SRC belgesi almaları AB uyum süreci kapsamında kendilerine zorunlu tutulmaya başlandı. Bu belgeye sahip olmak isteyenler ise belgenin nereden ve nasıl alınacağını araştırırken hangi şartların istendiğini de sorguluyorlar.

SRC belgesi sorgulama işlemleri

SRC belgesi nereden, nasıl sorgulanır?

SRC belgesi ticari taşıma yapan her sürücünün almakla yükümlü olduğu bir belgedir. Ulaştırma Bakanlığı'nın verdiği SRC belgesi SRC1, SRC2, SRC3, SRC4, SRC5 şeklinde 5 farklı çeşide sahiptir. Mesleki yeterlilik belgesi olarak bilinen SRC belgesinde muafiyetlik durumu da söz konusudur. 2003 yılı öncesinde ehliyet alanlar sınavsız olarak SRC belgesine sahip olabiliyorken bu tarih sonrasında ehliyet alanlar ilk olarak kursa tabi tutuluyor ve gerekli eğitimlerin alınması sonrası Ulaştırma Bakanlığı'nın düzenlediği sınava katılıyorlar. Sınavdan en az 60 puan alan dsürücü adayı SRC belgesi almaya hak kazanıyor.

SRC belgesi sorgulama işlemleri

SRC belgesine başvuru yapılmasının ardından başvurunun durumunu merak edenler SRC belgesi sorgulama işlemini gerçekleştiriyorlar. Bu sorgulama dilenirse e-Devlet Kapısı'ndan dilenirse de Gazi Üniversitesi UBGUP sistemi üzerinden yapılıyor.

e-Devlet SRC belgesi sorgulama işlemleri

e-Devlet Kapıs'ndan SRC belgesi sorgulama işlemi yapabilmek için elinizde ilk önce e-Devlet şifresi olması gerekir. Daha sonra e-Devlet sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız ve burada “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama” işlemi içerisindeki SRC belgesi sorgulama bağlantısına tıklamanız yeterlidir. Karşınıza çıkan ekrandan üzerinize kayıtlı herhangi bir belge var mı veya yok mu diye kontrol edebilir ve SRC belgenizin durumu hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN