Tabip Odasından çarpıcı açıklama: Kahramanmaraş'taki sağlık hizmetleri 40 yıl geriledi

Tabip Odasından çarpıcı açıklama: Kahramanmaraş'taki sağlık hizmetleri 40 yıl geriledi

Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, depremler sonrası kentin sağlık hizmetlerinde büyük gerileme yaşandığını, ana hastane binalarının kullanılamaz hale geldiğini ve şu anda yetersiz iki küçük bina ile hizmet verildiğini belirtti. Depremde uzuv kaybı yaşayanlar için rehabilitasyon hastanesi kurulmasını talep eden Tiyekli, "Kahramanmaraş’ın çok ciddi sağlığa ihtiyacı var. Kahramanmaraş’ın sağlığı, 35 - 40 yıl geriye gitti” dedi.

Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, 6 Şubat depremlerinin ardından kentteki sağlık hizmetlerinde yaşanan ciddi aksaklıkları ve vatandaşların sağlık hizmetine erişimde karşılaştığı zorlukları dile getirdi.

'DEPREM SONRASI SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ'

Tiyekli, depremin öncesinde de Kahramanmaraş’ın sağlık hizmetlerinde eksiklikler yaşadığını, ancak felaketin ardından bu durumun daha da kötüleştiğini belirtti. Tiyekli, depremin hemen öncesinde kentte 500 yataklı bir çocuk hastanesine ve 1000-1500 yataklı yeni bir hastaneye ihtiyaç duyulduğunun gündemde olduğunu ifade ederek, “Deprem sonrası 600 yataklı Necip Fazıl Şehir Hastanemiz devre dışı kaldı. Kullanılamaz hale geldi. Şehrin bütün sağlığı 115 - 120 yataklı eski bir binaya kaldı. Bu bina normalde yıkılması planlanan bir binaydı. Çünkü sağlık hizmeti verilmesi için çok da uygun bir bina değildi.” dedi.

Kahramanmaraş'ta hizmete sokulan yeni bri bina olmadığını belirten Tiyekli, "Şu anda bir tane 125 yataklı çocuk hastanesi ve bir de 115 - 120 yataklı bina ile hizmet vermeye çalışıyor. Bu kabul edilemez bir durum. Kahramanmaraş’ın sağlığı, 35 - 40 yıl geriye gitti." dedi.

'SAĞLIK HİZMETLERİ YETERSİZ VE GECİKİYOR'

Tiyekli, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Kahramanmaraş’ta şu anda yapılan 400 yataklı acil durum hastanesi var. İsminin acil durum hastanesi olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu tip hastaneler aslında acil durumlarda bir an önce artan sağlık yükünü karşılamak için yapılması gereken binalar. Depremin üzerinden iki yıl geçti. Bu şu an yapılıyor. Belki iki yıl geçtikten sonra hizmete açılacak. Ama bu bina Maraş’ın ana binası ve hizmet hastanesi gibi kabul ediliyor. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin yanına 200 yataklı bir hastane yapılıyor. Onun da ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Depremden önce 600 yataklı olarak planlanan çocuk hastanesinin de genel hastaneye dönüştürüldü ve onun da ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Kahramanmaraş’ın çok ciddi sağlığa ihtiyacı var. Sağlık yatağına ihtiyacı var."

'REHABİLİTASYON HASTANESİ ŞART'

Depremde uzuv kaybı yaşayan çok sayıda vatandaş olduğunu belirten Tiyekli, şunları söyledi:

"Bizim 5 Şubat günü sağlık hizmetine olan ihtiyacımız ile şu andaki ihtiyacımız çok farklı. Çok arttı. Niye çünkü biz kirli bir şehirde yaşıyoruz. Biz asbest sorunuyla yaşıyoruz. Bizim şebeke sularımızda sıkıntı var. Bizim kolu, bacağı kesik, rehabilitasyonu olan bir sürü vatandaşımız var. Biz Kahramanmaraş Tabip Odası olarak, normal devlet hastanelerinin yanında Kahramanmaraş’a bir rehabilitasyon hastanesinin kurulmasını istiyoruz."

'HASTANELER ULAŞILABİLİR OLMALI'

Tiyekli, planlama hatalarına dikkat çekerek, hastanelerin yer seçimlerinde vatandaşların ulaşım imkanlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. “Merkezde üç devlet hastanesinin bulunması şart. Ancak bu hastaneler, vatandaşların kolayca erişebileceği yerlerde olmalı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN