Tek devlet çift maaş

Tek devlet çift maaş

Türkiye’de milyonlarca işçi, memur, asgari ücretli salgınla daha da zorlaşan ekonomik koşullarda geçinmeye çalışırken bürokratların iki-üç maaş alması vicdanları kanatıyor. ‘Devlette tek maaş alan kalmamış’ dedirten tablo adalet duygusunu yok ederken, çarpıklığa karşı ‘Toplumun her kesimini rahatsız eden bu yozlaşmaya artık bir dur denilmeli’ çağrıları yükseldi.

Kur ve enflasyon etkisiyle parası eriyen vatandaş ay sonunu güçlükle getirirken ‘çift maaşlı bürokratlar’ toplumda rahatsızlığa yol açıyor.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şirketlerin genel kurul tutanaklarını kanıt göstererek bakan yardımcılarının aynı zamanda şirketlerin yönetim kurulu üyeliği koltuğunda oturduğunu dile getirdi.

Yavuzyılmaz, birden çok görevle birlikte aylıkların ise 80 bin liralara kadar ulaştığını kaydetti.

‘GENÇLERİN İŞSİZ KALMASININ BİR NEDENİ DE İMTİYAZLILAR’

Kamuoyuna yansıyan onlarca örneğin ardından AK Partili Mehmet Metiner de rahatsızlığını sosyal medyada “Toplum vicdanını kanatan haksız düzene son verilmeli” ifadesiyle belirtti.

Ancak Metiner’in paylaşımı daha sonra silmesi dikkat çekti. Sıkıntılı tablo TBMM’de de gündeme geldi. CHP’li Ahmet Kaya, banka yönetim kurulu üyelerinin birden fazla aylık aldığını belirtti. “Gençlerin işsiz kalmasının bir sebebi de sizsiniz” dedi.

karar-manset-17-haziran.jpg

Milyonların sosyal yardıma muhtaç olduğu, salgında aylarca tek maaşa dahi ulaşamadığı süreçte partili bürokratlar birden fazla kurumdan maaş alıyor. ‘Huzur hakkı’ ve ‘kâr payı’ adı altında elde edilen gelirler, tüm kesimlerin tepkisini çekiyor. Sayıları 5 milyonu aşan ‘atıl’ gençlerin sadece yüzde 20’si iş bulmada eğitimin önemli olduğunu düşünüyor. Yüzde 78 ise “Torpil yoksa maaş da yok” diyor.

AK Partili bürokratların farklı şirketlerde görevli olmaları nedeniyle birden fazla kurumdan aldığı maaşlara yönelik tepkiler büyüyor. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın ortaya çıkardığı ‘huzur hakkı’, ‘kâr payı’ ve ‘ikramiye’ adı altında elde edilen gelirler, vatandaşın ekonomik olarak daha da çıkmaza girdiği salgın sürecinde rahatsızlık yaratıyor. Aylık yüz bin TL’yi aşan gelirleri ifşa eden Yavuzyılmaz, son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılarının aylık kazancının 61 bin 766 TL olduğunu tespit etmişti.

Açlık sınırının 18 yılda 6 kat arttığını ortaya koyan DİSK’in araştırmasına göre, mayısta dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 822 lira. Çalışanların yüzde 40’ından fazlası ise açlık sınırının üç lira üzerinde olan 2 bin 825 liralık asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışıyor. Sıkıntılı tabloya son olarak AK Parti’den de itiraz geldi.

Eski milletvekili ve Erdoğan’ın eski danışmanı Mehmet Metiner, bürokraside çift maaş uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirterek “Bugünkü ekonomik koşullarda toplumun vicdanını rahatsız eden bu tür bir uygulama siyasi kırıma dönüşebilir” uyarısı yaptı. Paylaşımında kısa süre sonra bir açıklama daha yayımlayan Metiner, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve eski AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın kendisine ulaştığını ve iddiaları yalanladığını söyledi.

Metiner “Gerekli bilgi ve belgeleri gönderdi. O yüzden tiviti kaldırma gereği duydum” dedi ve sosyal medya hesabını kapattı. Poyraz ise ne kadar maaş aldığını açıklamadan “Aşağı yukarı bizim yönettiğimiz büyüklük 50 milyar lira civarında. Aldığımız toplam huzur ücreti de toplam 12 bin lira. Normal genel müdürler ne maaş alıyorsa ben onu alıyorum. Yani öyle astronomik dönen bir maaş yok” iddiasında bulundu.

Poyraz, CHP’li Veli Ağbaba’nın “Fahrettin Poyraz 8 şirketin yönetim kurulunda, ayda 150 bin liraya yakın para alıyor” sözlerine “Bizim burada 20’nin üzerinde şirket var. Orada iki arkadaşımız görev almış. O iki arkadaş üzerinden şey yapıyor...

Kaldı ki bu arkadaşımızın bir tanesi ekonomi konusunda çok uzman. Diğeri de hem özel sektör tecrübesiyle hem de veteriner hekim sıfatıyla da bu işlerle ilgilenen iki arkadaşımız. Şimdi eski milletvekili olan, bir dönem milletvekilliği yapmış arkadaşlarımız hiç mi görev almayacaklar.

Yani ne yapalım bu konuda? CHP’den veya diğer siyasi partilerden bir dönem milletvekilliği yapıp da farklı görev alan arkadaşlarımız yok mu? Siyasetçi, uzmanı olduğu konular da topluma fayda anlamında görev almayacak mı? Kimseden saklayacak bir şeyimiz yok ki. Piyasada 50 milyar yöneten bir adam ne alıyor bir bakın ondan sonra benim gibi bir adam kaç para alıyor bir tahmin edin” yanıtı verdi.

CHP’nin Gençlerin Ekonomik Durumu raporunda ise Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin sayısı 5.18 milyon. Raporda, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında genç işsizlik kategorisinde dördüncü sırada yer aldığı kaydedildi. CHP İstanbul Gençlik Kolları’nın son araştırmasına göre de gençlerin yalnızca yüzde 20.8’i eğitimin iş bulmada avantaj sağladığını düşünüyor.

Kamuda iş bulabilmek için yeteneğin önemli olduğunu düşünen gençlerin oranının yüzde 21.5 olduğu, gençlerin yüzde 78.5’nin ise ‘yüksek mertebede bir tanıdık olunca’ iş bulunabileceğine inandığı aktarıldı.

Çift maaş ve umutsuz gençlik, Meclis’te de tartışma konusu oldu. TBMM KİT Komisyonu’nda söz alan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, gençler iş bulamazken bankaların yönetim kurulu üyelerinin birden fazla yerden maaş aldığını belirterek bürokratlara seslendi. Kaya “Gençlerimizin işsiz kalmasının ve umutlarını kaybetmesinin bir sebebi de sizsiniz” dedi.

AK Partili üyelerden itirazlar gelmesi üzerine tartışma yaşandı. Kaya, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül’ün bakan yardımcılığı, Sun Express Yönetim Kurulu Üyeliği ve Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 3 ayrı yerde görev yaptığına ve buralardan ayrı ayrı maaş aldığına dikkat çekerek “Gençlerimiz iş bulamazken bu nedir? Gençlerimiz iş isteyince ‘iş yok’ deniyor, ama bu insanlar 3 ayrı yerde iş buluyor ve maaş alıyor, böyle adalet mi olur?” dedi.

Kaya, şunları söyledi: “Siz iki, üç yerden maaş alırken iş bulamayan gençler umutlarını kaybediyor ve bu ülkeden gitmek istiyor. Bunun suçlusu sizsiniz, bunun suçlusu hepimiziz. Atatürk, ‘Bütün ümidim gençliktedir’ demişti. Son dönemde gençlerin bütün ümitlerini kaybettiğini görüyoruz. Pırıl pırıl gençler, iki üniversite bitiren, ailesinin kıt kanaat imkanlarla okuttuğu o gençler iş bulamıyorlar.

Geleceklerini yurt dışında aramaya başladılar, bu bizi derinden üzüyor. O gençlerin ümitlerini kaybetmesinin temel nedeni bu. Bazı insanlar bu ülkede iki yerden, üç yerden, beş yerden maaş alırken, o gençler iş bulamıyorlar. Bu ülkede bazıları 1 yerden, 3 yerden hatta 5 yerden maaş alırken pırıl pırıl gençler maalesef iş bulamıyorlar. Bunun müsebbibi hepimiziz, suçu kendimde de arayarak söylüyorum.”

Bankaların kredi komitelerinde yer alan isimlerin ‘huzur hakkı’ adı altında yılda 4 kez para aldıklarını anımsatan Kaya, Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Birpınar’a şunları sordu: “Çok sayıda bankanın kredi komitesi oluşumlarına baktım, hep 3 üyeden oluşurken bizim Emlak Katılım Bankası’nın kredi komitesi neden 6 üyeden oluşuyor? Birileri fazladan maaş alabilsin diye mi?

Üstelik Emlak Katılım Bankası yeni kurulmuş bir banka ve kredi hacmi 6-7 milyar olmasına rağmen neden 6 üye? 3 üye yetersiz mi kaldı da 6 üyeye çıkaralım istendi? Yoksa birilerinin aldığı maaşlar mı yetersiz geldi de üye sayısı arttırıldı? Üye sayısını 3’ten 6’ya çıkarmanız bankacılık mevzuatına uygun mudur?”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN