Temmuz'da asgari ücrete zam bekleyenlere soğuk duş! Merkez Bankası da karara karşı çıktı

Temmuz'da asgari ücrete zam bekleyenlere soğuk duş! Merkez Bankası da karara karşı çıktı

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam bekleyenlere soğuk duş! Merkez Bankası da bu karara karşı çıktı! Milyonlarca asgari ücretli çalışanın hayali suya düştü...

2024'ün başlarında duyurulan net asgari ücret artışı, Türkiye'nin çalışan kesimini yakından ilgilendiren bir konu olmaya devam ediyor. Ancak, son zamanlarda enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte, asgari ücrete ara zam talepleri de gündeme gelmiş durumda.

Yapılan açıklamalara göre, enflasyondaki düşüş eğilimine rağmen hala yüksek seviyelerde seyretmekte. Bu nedenle milyonlarca çalışan, mevcut duruma bir çözüm bulunması için taleplerini dile getiriyor. Ancak, işverenlerin bu yıl tüm planlarını tek bir zam üzerine kurdukları belirtiliyor.

MERKEZ BANKASI'NIN MEKTUBU ASGARİ ÜCRETTE BELİRSİZLİĞE NEDEN OLDU

Zamlar yolda! Yeni asgari ücret, işverenleri ne kadar etkileyecek? - YeniSöke Gazetesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise konuya ilişkin önemli bir mektup ile açıklık getirdi. TCMB'nin enflasyonla mücadeleye dair vurguladığı noktalar, asgari ücret konusunda belirsizlikleri biraz daha artırıyor.

TCMB, mektubunda, "Dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümü büyük önem arz etmekte olup öngörülebilirliğin artmasını sağlayan Orta Vadeli Program (OVP, 2024-2026) ile somutlaşmış olan kamu politikalarına dair varsayımlar TCMB’nin enflasyon tahminlerine yansıtılmıştır. Bu kapsamda, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.

YILIN İLK YARISI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 25

Piyasalarda gözler şubat enflasyonunda: Beklenti ne yönde? - Balıkesir Haberleri

Merkez Bankası'nın beklentilerine göre, yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 24-25 civarında olması bekleniyor. Ancak, SSK Bağ-Kur emekli zammı ve memur maaşı zammı gibi konularda kesinleşmiş oranlar bulunurken, asgari ücretli çalışanlar için net bir yol haritası oluşturulmamış durumda.

Asgari ücretli çalışanların talepleri arasında, asgari ücrete ara zam yapılması bulunuyor. Talep edilen rakam ise asgari ücretin 6 aylık enflasyon oranında artırılarak 21 bin liranın üzerine çıkarılması yönünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuya ilişkin geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, emekli maaşları ve asgari ücret gibi konularda artış talepleriyle karşılaştıklarını belirtirken, bu artışların bütçeyi zorlayabileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET 1 YILLIK OLARAK AÇIKLANDI

Şekip Avdagiç kimdir? İTO başkanı olan Şekip Avdagiç'in firması ne, şirketleri hangileri? - Gündem Haberleri

Ancak, işverenlerin net tutumu asgari ücret konusunda dikkat çekiyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin 1 yıllık olarak açıklandığını ve buna göre bütçelerin hazırlandığını belirterek, "Bizim spekülasyonlarla işimiz yok. Biz İstanbul Ticaret Odası'yız. Kamunun belirlediği bir asgari ücret var. Bunu belirlerken ortaya koyduğu bir çerçeve var. Biz ve temsil ettiğimiz şirketler, kamunun ortaya koyduğu bu çerçeveyi ve buradaki takdiri gündeme alarak bütçemizi yaptık. Devletin bununla ilgili gündeme getirdiği bir söylem var, biz bu söylemin bu sene geçerli olduğunu öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN