The Times'tan dikkat çeken Erdoğan yorumu: Ülkesinin yanışını uzaktan izliyor

The Times'tan dikkat çeken Erdoğan yorumu: Ülkesinin yanışını uzaktan izliyor

The Times gazetesi, Türkiye'de 9 gündür devam eden orman yangınları ile ilgili dikkat çeken bir habere imza attı. 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesinin yanışını uzaktan izliyor' başlıklı haberde "Gücü halihazırda zayıflayan Erdoğan için son yaşananlar kendisini kanıtlaması için en büyük test olabilir" ifadesini kullanıldı.

The Times, Türkiye'deki orman yangınları ile ilgili kapsamlı bir habere imza atarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını analiz etti.

Marmaris'e giden The Times Türkiye muhabiri Hannah Lucinda Smith'in haberi 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkesinin yanışını uzaktan seyrediyor' başlığı taşıdı.

ASIL SORUN MÜDAHALE YÖNTEMİ

Yetkililerin ve bazı medya organlarının yangınların başlangıcından terör örgütü PKK'yı sorumlu tuttuğunu yazan Smith, buna karşın Türkiye'nin Güney Avrupa'yı da saran sıcak hava dalgasının etkisi altında olduğunu belirtildi.

Yangındaki asıl sorunun alevlerin nasıl bu kadar hızla kontrolden çıktığı olduğuna dikkat çeken Smith, Turunç'ta rüzgarların her gün yön değiştirdiğini ve bu nedenle alevlerin farklı noktalara ulaştığını aktardı.

DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA DEVRE DIŞI

Türk Hava Kurumu'ndaki (THK) uçak krizine de değinen Smith, yangınlarla mücadelede uçakların helikopterlere karşı daha etkili olduğunu ancak THK'daki uçakların ve ekiplerin 2016'daki 15 Temmuz darbe girişiminden sonra devre dışı bırakıldığını, yerlerine de Erdoğan’a yakın isimlerin yerleştirildiğini öne sürdü.

Haberde, yangınlara müdahale etmek için Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İran'dan olmak üzere 16 uçağın gönderildiği, Ankara’nın Avrupa Birliği'nden de üç uçak gönderilme teklifini kabul ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde helikopterden incelemeler yaptı. Erdoğan'a Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik etti.02.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde helikopterden incelemeler yaptı. Erdoğan'a Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik etti.

ERDOĞAN'IN GENÇLİKLE BAĞI KOPTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidardaki 18. yılında gençlikle olan bağını kaybettiğini savunan haberde, Erdoğan'dan önceki dönemi bilmeyen gençlere Türkiye'nin ne kadar kötü şartlar altında olduğunu anlattığı vurgulandı. Ancak gençlerin mevcut şartlarda ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel olarak günden güne kötüye gidişine tanık olduğu anlatıldı.

ERDOĞAN İÇİN BÜYÜK BİR TEST

Ülkenin gidişatından uzun süredir hoşnutsuz olan kesimin artık kızgın olduğunu okuyucularına aktaran Smith, gücü halihazırda zayıflayan Erdoğan için son yaşananların kendisini kanıtlaması için en büyük test olabileceğini iddia etti.

The Times'ın ardından Guardian ile Financial Times da Türkiye'de 9'uncu gününe giren orman yangınları ile ilgili dikkat çeken haberler yaptı.

Guardian gazetesi, hükümetin yangınlara müdahalede yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirildiğini duyurarak 'Hükümete öfke büyüyor' başlığını attı.

10 BİNDEN FAZLA İNSANIN EVİ HASAR GÖRDÜ

Haberde, AK Parti hükümetinin yangınlara müdahale konusunda eleştirildiği vurgulandı. Hükümetin afet yönetimi konusunda zaaf gösterdiği ve hazırlıksız olduğuna, ülkede hiç yangın söndürme uçağı olmadığı konusundaki suçlamalara da dikkat çekildi.

Haberde, Türkiye'de önümüzdeki hafta devam etmesi beklenen aşırı sıcakların da yangınların devam edeceği kaygısını körüklediği belirtildi. "10 binden fazla insan hasar gören evlerine dönmeye hazırlanırken", bazı otellerin ve tatil beldelerinin turizm sezonunun ortasında tahliye edildiği kaydedildi.

"KRİZİN BOYUTLARI NETLEŞTİKÇE..."

"Krizin boyutları netleştikçe ve halk arasındaki öfke büyüdükçe, hükümet yetkilileri yangınların çocuklar ya da PKK tarafından çıkarıldığını iddia etti" denilen haberde, Ormancılık Politikası Uzmanı Erdoğan Atmış'ın "20 yıldır AKP yönetimi altında sürdürülen politikaların bu yıl yaşanan yangınların yayılmasına zemin oluşturduğuna ilişkin kanıtlar olduğu" yönündeki açıklamasına dikkat çekildi.

Guardian'a konuşan Atmış, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki ormanlar ekosistemler olarak korunmuyor ve onun yerine gelir yaratan araziler olarak görülüyor. 2020'den bu yana ormanlık alanların yüzde 6'sı artık orman [kategorisinde] değil ve turizm, maden ve enerji gibi diğer amaçlar için tahsis edildi."

HAZIRLIKSIZLIK ÖFKEYİ ARTIRIYOR

Financial Times da 'Erdoğan, Türkiye'nin orman yangınlarına müdahale şekli nedeniyle baskı altında' başlıklı haberinde "Ülkenin iklim felaketlerine karşı hazırlıksız olmasının eleştirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın felaket kurbanlarına çay dağıtılmasıyla dalga geçildiğini" yazdı.

Ayla Jean Yackley imzalı haberde, "Avrupa'nın bu yaz kuzeyde sellerden, Akdeniz'de sıcak hava dalgalarına aşırı hava olaylarıyla karşılaştığı, Türkiye'nin de kayıtlara geçen en yoğun yangınlardan darbe aldığı" belirtildi.

Haberde 8 kişinin öldüğü, alevler 40 bölgede yayılırken yüzlerce turistin tahliye edildiği, bir ormancılık yetkilisine göre de Çarşamba öğlen saatleri itibarıyla yaklaşık 300 yangının söndürüldüğü, 13'ünün ise devam ettiği vurgulandı.

Haberin devamında şunlar kaydedildi: "Artan sıcaklıklar, düşük nem oranı ve saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgar müdahaleyi güçleştirse de, ülkenin yaz aylarındaki orman yangınlarına yeterli derecede hazırlanmamasına öfke artıyor.

İşleyen bir ulusal filosunun olmaması Türkiye'yi, aralarında İspanya, Ukrayna ve Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden özel uçakların gelmesini beklemek zorunda bıraktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye göre uçaklarının su taşıma kapasitesinin düşük olması nedeniyle Ankara, Yunanistan'ın yardım önerisini reddetti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (29)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
29 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN