Tüketiciyi yanıltan 'sahte dedektif'e 550 bin lira ceza

Tüketiciyi yanıltan 'sahte dedektif'e 550 bin lira ceza

İnternet üzerinden tüketici haklarını koruma adı altında yanıltıcı bilgiler yayınlayan 'Gıda Dedektifi' hesabının kurucusu Musa Özsoy, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından 550 bin 59 TL para cezasına çarptırıldı.

İnternet dünyasında "Gıda Dedektifi" adıyla tanınan ve sosyal medya üzerinden piyasadaki gıda ürünleri hakkında denetimler yaparak tüketiciyi koruma misyonu üstlendiğini iddia eden bir hesap, yayınladığı yanıltıcı bilgiler sebebiyle Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'nun dikkatini çekti.

"Gıda Dedektifi" adını kullanan internet sitesinin kurucusu Musa Özsoy'a, yanıltıcı reklam ve tanıtımlar yapmaktan dolayı 550.059 TL (Beşyüzellibin ellidokuz) Türk Lirası idari para cezası verildi.

'BİLİMSEL DAYANAKTAN YOKSUN'

Söz konusu ceza, sitenin "Züber Original Fıstık Ezmesi" isimli ürün hakkında kan şekerini dengede tutacağı ve uzun süreli tokluk hissi vereceği gibi, bilimsel olarak yeterince desteklenmeyen iddialarda bulunmasından kaynaklandı.

yeni-proje-3-001.jpg

Ayrıca, ürünün "yüksek protein" içerdiği yönündeki ifadelerin, mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik'e göre, "yüksek protein" beyanı için gıdanın enerji değerinin en az yüzde 20'sinin protein tarafından sağlanması gerekiyor; fakat söz konusu ürün bu koşulu karşılamıyordu.

YANILTICI REKLALARI DURDURULDU

Reklam Kurulu, yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, anılan reklamların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği kanaatine vardı. Bu durum, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturduğundan, Musa Özsoy hakkında yasal işlem uygulanarak, idari para cezası ile birlikte yanıltıcı reklamların durdurulması kararı alındı.

Prof. Dr. Ali Atıf, yaşanan gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN