Türkiye için 2024 yılı hiç parlak geçmeyecek! Dünyanın önde gelen bankasından korkutan rapor

Türkiye için 2024 yılı hiç parlak geçmeyecek! Dünyanın önde gelen bankasından korkutan rapor

Yaklaşık 2 yıldır süre gelen ekonomik kriz, 2024 yılında da devam edecek gibi görünüyor. Düşmeyen enflasyon nedeniyle döviz kurları da Türk lirasına fark atıyor. Avrupalı bankacılık devi, önümüzdeki 2 yılda TL/dolar kuru beklentisi hayli karamsar. İşte detaylar...

Dolar, euro, sterlin gibi kurlarla TL arasında uçurum oluşmasına karşın Merkez Bankası faiz politikasını değiştirerek faiz artışına gitse de özellikle doların ateşi sönmüyor. Uluslararası piyasaların önemli bankalarından İsviçre merkezli UBS Bankası, TL hakkında bir rapor yayımladı.

GSYH BÜYÜ HIZI YAVAŞLAYACAK

Ekonomim'de yer alan habere göre, UBS Bankası'nın yayınladığı raporda, Türkiye'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme oranının 2022-23 dönemindeki ortalama yüzde 5'ten 2024 yılında yüzde 2,4'e ve 2025 yılında yüzde 3,2'ye gerileyeceğini öngördü ve "Bu gerileme, makro dengesizliklerde bir miktar düzeltmeye imkan verecek ve daha düşük enflasyon, dış açık getirecek" şeklinde değerlendirmede bulundu.

DOLAR NE KADAR OLACAK?

TL'de zayıflama evresinin durmayacağı vurgulanan raporda, Türk lirasının dolar karşısında 2024 sonunda 39 TL ve 2025 sonunda 48 TL'yi göreceği tahmin edildi.

İsviçreli banka, enflasyonunun 2024'ün ikinci yarısında itibaren düşmeye başlayacağını, ancak enflasyonun 2024 sonunda Merkez Bankası'nın yüzde 36 olan tahminini üzerinde yüzde 41,4 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü.

FAİZ GERİLEYECEK

Ünlü banka, Merkez Bankası'nın 2024'ün ilk yarısında faizi yüzde 40 seviyesinde tutmasını beklediklerini, ancak bir başka faiz artırımı olasılığını dışlamadıklarını da vurguladı.

Son olarak UBS Bankası, "Enflasyonda 2024 üçüncü çeyrekten itibaren görülecek keskin düşüşle, Merkez Bankası para politikasını gevşetmeye başlayacak" öngörüsüne dayanarak, politika faizinin 2024 sonunda yüzde 25'e gerileyeceğini tahmin etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN