Türkiye sallanıyor! Hatay, Samsun, Antalya, Hakkari, Bursa... Deprem Profesöründen açıklama geldi

Türkiye sallanıyor! Hatay, Samsun, Antalya, Hakkari, Bursa... Deprem Profesöründen açıklama geldi

Türkiye beşik gibi sallanıyor! Arka arkaya yaşanan depremler vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Hatay, Samsun, Antalya, Hakkari, Bursa... Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz konu ile ilgili açıklama yaptı. Bölge bölge saydı...

Son zamanlarda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan art arda depremler, tedirgin etmeye devam ediyor. Hatay, Samsun, Hakkari ve Akdeniz'deki sarsıntılar, halk arasında büyük korku yaratırken, uzmanlar bu durumu değerlendirdi.

Jeoloji uzmanları, özellikle geçtiğimiz yılın 6 Şubat'ında dünya çapında meydana gelen iki büyük depremin, Anadolu'nun önemli bir kısmında ciddi bir stres birikimine neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl 6 Şubat tarihinde dünya ölçeğinde 2 büyük deprem yaşadık. Yeryuvarının Anadolu karasının çok önemli bir kısmında, çok ciddi bir stres bindirmesi yani kayalara uygulanan yükün artması söz konusu oldu. Özellikle Maraş’tan, Hatay’ya kadar uzanan artçı depremler olarak niteleyebileceğimiz depremler oluyor. Gerek 6 Şubat depremleri, gerek onu takip eden 20 Şubat Hatay depremi o faylarının önemli oranda hareket etmesine ve üzerlerinde yıllardır birikmiş olan stresin boşalmasına neden oldu.” dedi.

SIK SIK DEPREM ÜRETİYOR

65eee3410f61a69c22aa581d.webp

Özellikle Hakkari'den başlayan ve Hatay'a kadar uzanan fay hattının sık sık deprem ürettiğini ifade eden Tüysüz, “Bu yörede, deprem olan bölgelerde bir daha deprem beklemediğimizi söyleyebilirim. Bu depremin olması bütün Anadolu’yu ciddi anlamda etkiledi. Deprem sayısının artmasına, Orta Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir kesimin Doğu Anadolu’nun, Hakkari’den başlayan Hatay’a kadar uzanan fayın kuşağın sık sık deprem üretmesine neden oldu. O tarihten itibaren farklı bölgelerde ve büyüklükte depremler oluyor.” şeklinde konuştu.

'BELKİ BİRKAÇ YIL DAHA DEVAM EDECEK'

Bu bölgede yaşanan depremlerin sürpriz olmadığını söyleyen Tüysüz “Zaten haritaya da baktığımızda Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'e yakın kesimlerde deprem etkinliği 1 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Bu belki 1 yıl belki birkaç yıl daha devam edecek. Bunların içerisinden bazı depremlerin 5'in üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu konuda yapılmış ciddi yayınlar var. Bunun dışında Akdeniz'de sürekli deprem oluyor. Özellikle Girit'ten başlayan Rodos'a gelen oradan Antalya açıklarından Kıbrıs'a ve Hatay'a kadar uzanan bir kuşağımız var. Bu bir deprem kuşağı. Burada da yine depremler oluyor. Fakat geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Antalya depremi, Fethiye açıkları, Rodos depremi gibi depremler derin depremler. Bunlara yüzeye çok fazla etki etmiyorlar. 40 kilometre, 60 kilometre derinde oluyor.” ifadelerini kullandı.

Batı Anadolu'da ise, Çanakkale'deki son depremin büyük sarsıntı beklentisini artırmadığını söyleyen Tüysüz, bu bölgede büyük bir deprem beklentisinin olmadığını belirterek “Batı Anadolu'ya baktığımız zaman, zaten dünyanın en sık deprem olan bölgelerinden bir tanesi. Son yaşanan önemli depremlerden bir tanesi Çanakkale-Yenice'de 4.9 büyüklüğünde bir depremdi. Burası 1953 yılında kırılan bir fayın üzerinde geldi. Dolayısıyla burada çok büyük deprem beklentimiz yok.” dedi.

SAMSUN DEPREMİ SÜRPRİZ OLDU

Öte yandan, Samsun açıklarındaki son depremin "sürpriz" nitelendirmesiyle değerlendirildiğini aktaran Tüysüz, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'de dün yaşadığımız sürpriz depremlerden bir tanesi Samsun'du. 1943'te Ladik'te olan bir depremle sarsılmıştı ama Karadeniz'in içerisinde bir fay olduğuna dair bir bilgimiz yok. Bu bir fay nedeniyle üretilmiş olabilir ya da deniz altında bir heyelan tarafından da üretilmiş olma olaslığı var. Bunun ne olduğunu konusunda çalışmalar sürüyor.”

MARMARA DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?

Yaşanan depremin büyük Marmara depreminin haberci olup olmadığı konusuna değinen Tüysüz, "Şöyle bir kural vardır; Küçük depremler genellikle büyük bir depremi tetikleyemezler. Tetikleme dediğimiz hadise, birbirine yakın faylarda genellikle gerçekleşir. Bu anlamda baktığımızda tariflediğimiz depremlerin Kuzey Anadolu Fayı'nın ana koluyla yani Marmara'da beklediğimiz büyük deprem ile bir ilgisi yok. Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye'nin herhangi bir yerinde 4-5 büyüklüğünde bir deprem olması, ister fay olsun ister olmasın bizler için sürpriz değil.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN