Türkiye'de 10 siyanürlü maden fay üstünde

Türkiye'de 10 siyanürlü maden fay üstünde

İliç'te Anagold Madencilik'e ait Çöpler Madeni'nde yaşanan heyelan sonucu 9 işçi toprak altında kaldı. Yaşanan bu facianın ardından siyanürlü altın madeninin fay hattı üzerinde olduğu tartışmaları başladı. Türkiye'de faaliyet yürüten 21 siyanürlü madenin 10'u fay hattı üzerinde bulunduğu ortaya çıktı.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2023 fay haritasıyla karşılaştırınca görülüyor ki ülke genelindeki 21 siyanürlü altın madeninden, aralarında İliç’in de olduğu 10’u aktif fay hattı üzerinde veya yakınında.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İliç’teki madenin aktif fay üzerinde olmasına dair “İlk defa duyuyorum, ihbar kabul ediyorum” demişti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ise madenlere ÇED izni verilirken fay hattının geçip geçmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini anlattı. Yani ÇED izni veren bir bakanlığın fayı bilmemesi olanaksız.

Cem Şimşek'in Evrensel'de yer alan habere göre, fay hattı çevresinde olduğu için deprem riski altında olan madenler şöyle:

Sık sık işçi sağlığı konusunda önlemsizliklerle gündeme gelen Kayseri Develi'de bulunan Öksüt Altın Madeni, Erciyes fayına 8-10 km mesafede bulunuyor.

fay1.jpg

Kayseri'deki ikinci altın madeni Himmetdede ise Yuvalı ve Yemliha fayına yaklaşık 10-15 kilometre mesafede yer alıyor.

fay2.jpg

Konya'da bulunan İnlice Altın Madeni, Alacadağ fay zonuna yalnızca 1-2 kilometre mesafede bulunuyor.

fay3.jpg

Gümüşköy Altın madeni, Kütahya fayına 4-5 kilometre, Şahmelek fayına 2 kilometre, Aliköy’ün hemen kuzeyinden geçen faya ise yaklaşık 1 kilometre mesafede.

gumuskoy.jpg

Manisa'da bulunan Sart Altın Madeni yakınında 6 ayrı fay bulunuyor. Bu fayların uzaklığı 100 metre ile 2 kilometre arasında değişiyor.

Faylardan biri Manisa ve Kemalpaşa fayının birleştiği noktanın devamı. Diğeri ise Gediz Grabeni sıyrılma fayı.

manisa.jpg

İzmir'deki Efemçukuru Altın Madeni, İzmir ve Seferihisar fay zonlarına 5-6 kilometre mesafede bulunuyor.

izmir.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN