Türkiye'nin gündemini meşgul eden zihni sinir projeler: Feyramidden Erke'ye zihni sinir projeleri

Türkiye'nin gündemini meşgul eden zihni sinir projeler: Feyramidden Erke'ye zihni sinir projeleri

Türkiye'de zaman zaman gündeme getirilen zihni sinir projeleri 1970'lerden 2020'li yılların başına kadar sürdü. Bunlar arasında en dikkat çekenleri ise 'Feydamid Türk Uçan Daire Projesi', elektrik ürettiği belirtilen 'Erge Dönergeç' ve kanser hücrelerini yok ettiği belirtilen 'Boron nötron yakalama terapisi.' Bu zihni sinir projelerine ilişkin asılsız haberler 2019 yılına kadar sürdü. Haberler haber ajansları tarafından bile işlendi. Profesörlerin görüşleri bile aktarıldı.

Türkiye'de bilimsel araştırmalara dayandırıldığı iddia edilen zihni sinir projeler zaman zaman gündem getirildi. Bu zihni sinir projeler 1970'lerden 2020'li yılların başına kadar sürdü.

Bunlar arasında en dikkat çekenleri ise 'Feydamid Türk Uçan Daire Projesi', enerji harcamadan elektrik ürettiği belirtilen 'Erge Dönergeç' ve kanser hücrelerini yok ettiği belirtilen 'Boron nötron yakalama terapisi' idi. Kanıtlanmayan ve kısa süre içinde unutulup giden bu zihni sinir projelerine ilişkin asılsız haberler 2019 yılına kadar sürdü.

'FEYDAMİD TÜRK UÇAN DAİRE PROJESİ'

Türkiye kamuoyunu meşgul eden projelerin yakın zamanda bilinen ilki 1978 yılında gündeme geliyor. 'Feydamid Türk Uçan Daire Projesi' 1978 yılında Türkiye'nin tek TV kanalı TRT'de yayınlanmıştı. 42 yıl önce TRT'de tanıtımı yapılan ve projenin mimarları olduğu belirtilen kişiler ellerinde oyuncak bir uçan daire ile tanıtım yaptı.

Tanıtımda uzay araçlarını bile yapacakları yaptıkları uçan dairede insan taşınacağı belirtildi. Hatta insanların daireyi kullandığına dair çizimler gösterildi. Ancak kısa sürede sınırsız başarı vaat eden bu bilimsellikten uzak proje çok geçmeden unutulup gitti. Projenin tanıtımı yapıldığı TRT yayını ise arşiv görüntüsü olarak kaldı.

'ENERJİ TÜKETMEDEN ELEKTRİK ÜRETEN ERKE DÖNENGEÇ'

Bu 'vayy' dedirten projeler 2000'li yılarda da devam etti. 2006 yılında yoğun reklamlarla ’bilimsel düşüncenin gücü’ sloganı ile merak kampanyası düzenleyen Erke adlı firma, 'Erke Dönergeç’ adıyla enerji tüketmeden, bedava elektrik üreten bir teknoloji bulduğunu iddia etti. Bazı emekli paşaların da katıldığı toplantıda buluşla ilgili sorular ’gizlilik’ gerekçesi ile yanıtsız bırakıldı.

Türk menşeili ERKE Erke Araştırmaları ve Mühendislik Anonim Şirketi'nin bütün dünyaya hediyesi olan önemli buluşu 'Erke Dönergeç'inin, 2006 yılındaki basın toplantısından sonra patentleri de kamuya açık hale geldi. Ancak proje kendinden önceki uçan daire gibi kısa sürede unutulup gitti. Youtube'de yayınlana tanıtım videolarına yüzlerce yorum yapıldı. Kimi 'dahi' dedi, kimi de 'bunlar deli' dedi.

'OLAYI DHARMA INİTİATİVE'E BAĞLAYINCA ÇİZGİNİN DELİLİK TARAFI BELİRDİ'

Ancak Erke asparagasına ilişkin Youtube'de yapılan onlarca yorum arasından birini aktaralım: “Başlarda delilik ile dahilik arasındaki çizgide gidip geliyordu. Sonra birden video Dharma Initiative'e bağlayınca çizginin delilik tarafına geçip sonlara doğru ufukta kayboldu gitti. Ayriyetten o voltmetre, o lazer çalıştırma ünitesi, lazerin kendisi, dönergeç... 1950'lerde geçen çılgın profesörlü bilim kurgu çekmeye kalksan böyle başarılı dekor bulamazsın. Tam da uykum kaçmış bir şekilde çıktı karşıma, ne yorum yapacağımı şaşırdım.”

'BORON NÖTRON YAKALAMA TERAPİSİ''Nİ DE UNUTMAYALIM

Tabii bu zihni sinir projeleri arasında 2000'li yılların başında ortaya çıkıp efsaneleşen bor mineraline ilişkin bir buluş olmazsa olmaz. 'Boron nötron yakalama terapisi' adı verilen bir buluşla kanser hücrelerinin tamamen yok edildiği belirtildi. İlgili haber Anadolu Ajansı tarafından da genişçe işlendi. Kendi internet sitesinde 2019'da yayınlandı. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen kanser hücresi avcısına ilişkin bir gelişme olmadı. Dünyanın bugün bile hala uzak olduğu belirtilen kanser tedavisine ilişkin çalışma kendinden önceki balon projeler gibi sünüp gitti.

O dönem 'buluş'a ilişkin Anadolu Ajansı'nda yayınlanan haberde 'Borla tedavi, kanseri 18 ayda öldürüyor' başlığı kullanılırken haberin girişi şöyle aktarıldı: “ABD'nin Northern Illinois Üniversitesinden Prof. Dr. Narayan Hosmane, "Japonya'daki ortaklarımızla beyin kanseri olan hastalarda bunu denedik. Bor elementiyle kanser tedavisinde çok güzel sonuçlar aldık, 18 ay içinde kanser tamamen ölüyor" dedi.”

Haberde ayrıca Hosmane'nin ağzından şu vurgu da aktarılıyor: Eğer tamamen öldürüldüyse kanserin yenileme şansı da yok."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN