Turuncu hasat başladı! 10 ay boyunca topraktan tek tek elle çıkarıyorlar! Uzmanlar doğal ilaç dedi, pazarda kapanın elinde kaldı

Turuncu hasat başladı! 10 ay boyunca topraktan tek tek elle çıkarıyorlar! Uzmanlar doğal ilaç dedi, pazarda kapanın elinde kaldı

Konya'da turuncu hasat başladı. Kış aylarının koruyucu kalkanı olarak görülüyor uzmanlar doğal ilaç diye tavsiye ediyor. 10 ay boyunca tek tek elleriyle söküp pazarlara postalıyorlar. Baştan aşağı koruyucu kalkanı görevi görüyor faydaları saymakla bitmiyor. İşte Konya'yı turuncuya boyayan sağlık deposu…

Soğuk havalara meydan okuyan işçiler Konya'da turuncu hasada devam ediyor. Türkiye'nin havuç ihtiyacının büyük bir bölümü Konya'dan çıkarken 0 dereceye kadar düşen soğuklara rağmen toprak altından tek tek çıkarılan havuçlar sofralara gönderiliyor. Tek tek el yardımıyla sökümü yapılan havuçların faydası da saymakla bitmiyor. İşte Konya'yı turuncuya boyayan sağlık deposu…

10 AY BOYUNCA TEK TEK TOPLANIYOR

Konya'da devam eden havuç hasadı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Oğuzhan Özcan, İHA muhabirine konuştu. Konya'da 7 aya kadar havuç ekimi yapıldığını belirten Özcan, erkenci olarak bilinen ilk ekimlerin ise 12 ve 1 aylarda yapıldığını söyledi. 3 veya 4 aylarda da Ekim yapılabileceğini belirten Özcan, “5, 6 ve 7’inci aylarda da son ekimler yapılır. Havuç hasadı 6’ncı ayda başlar, diğer senenin Nisan ayına kadar devam eder. Sadece 2 aylık bir boşluğumuz olur, hasat olmaz. Onun haricinde 10 ay havuç hasadı yapılır. Bölgede. 2 aylık süreçte de buzhanelerde bulunan ürünlerimizle çalışırız" dedi.

havuc-sokmek.jpg

HER YÖREDE FARKLI İSİM

Türkçede yörelere göre farklı isimlerle bilinen havuç gelin parmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi pek çok farklı isimle anılıyor.

Ortadoğu ve Avrupa'da yetişen havuç, ilk olarak 10 yüzyılda Avrupa'da yetiştirilmeye başladım. 16 yüzyıla geldiğimizde ise turuncu renge sahip havuçlar geliştirildi. A vitamini, C vitamini, K vitamini ve potasyum açısından zengin bir besin olan havuç beta-karoten adı verilen bir bileşik içermektedir. Beta karoten vücutta a vitaminine dönüşürken görme ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkiler sağlamaktadır.

havuc-toplamak.jpg

HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Kış aylarında yemeklerden salatalara hatta tatlılara kadar her yerde karşımıza çıkan havucun başlıca faydaları şu şekildedir:

- Görme sağlığını destekler,

- Bağışıklık sistemini güçlendirir,

- Hücre sağlığını korur,

- Kalp sağlığını destekler,

- Kanser riskini azaltır,

- Kabızlık sorununu giderir.

havuc-hasadi.jpg

HAVUÇ NASIL TÜKETİLİR?

Çiğ ya da Pişmiş olarak tüketilebilecek olan havuç buharda pişirilerek de tüketilmektedir. Çiğ olarak tüketildiğinde daha yararlı olan havuç, C vitamini açısından oldukça yüksektir. Piştiğinde ise Beta karoten içeriği yükselirken salatalarda, çorbalarda, yemeklerde ve tatlılarda kullanılabilmektedir. Ayrıca havuç suyu ve havuç püresi olarak da tüketilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN