Ukrayna'da tedirgin eden görüntü: Bombalanan baraj patladı, sel alarmı verildi

Ukrayna'nın Herson bölgesinde yer alan ancak Rusların kontrol ettiği Kakhovka Hidroelektrik Santrali bombalanarak yıkıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 'Rus teröristler' vurgusu yaparak, "Kakhovka hidroelektrik santrali barajının yıkılması, tüm dünya için yalnızca Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulmaları gerektiğini doğruluyor" ifadelerine yer verdi.

Ukrayna ordusunda yapılan açıklamalara göre Rus orduysunun Herson bölgesindeki Kahhovka Barajı'nın vurulduğu belirtildi. Ukrayna ve Rusya arasındaki sular durulmuyor. Bu olayla ilgili Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toplayacağını belirtti.

7122262.jpg

'DURUM TAKİP EDİLİYOR'

Nazarov sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rus işgal birlikleri Kakhovka HES'i havaya uçurdu. Yıkımın boyutu, suyun hızı ve hacmi, olası sel bölgeleri netleştiriliyor. Tüm hizmetler çalışıyor. Durum takip ediliyor." ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki son gelişmeleri takip eden gazeteci Jeanne Plaumann, "Ukrayna'nın Herson kıyı bölgesi valisi Aleksandr Prokudin'e göre, su seviyesi barajın yıkılmasından beş saat sonra kritik bir seviyeye ulaşacak." şeklinde konuştu.

Herson Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Aleksandr Prokudin da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sel tehdidi altındaki Dinyeper nehrinin sağ kıyısında yaşayanların tahliye edileceğini duyurdu.

Prokudin, “İşgal altında olduğu için nehrin sol kıyısındaki halkı tahliye etmek şu anda imkansız.” dedi.

7122261.jpg

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Kakhovka HES’teki duruma ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bu olayla ilgili Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyini toplayacağını belirten Yermak, “Bu bir çevre katliamıdır. Ruslar, Herson bölgesinin güneyinde ve Kırım'da insanların içme suyundan mahrum kalmasından, bazı yerleşim yerlerinin ve biyosferin yok olmasından sorumlu olacaktır.” değerlendirmesine bulundu.

'ZAFERİ GÜVENLİĞİ GERİ GETİRECEK'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusların Kakhovka hidroelektrik santrali barajını yıkarak, Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünyaya teyit ettiği” paylaşımında bulundu.

Zelenskiy, “Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır çünkü onlar her metreyi terör için kullanmaktadır. Sadece Ukrayna'nın zaferi güvenliği geri getirecektir ve bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna'yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar.” ifadesini kullandı.

7122256.jpg

'TÜM HİZMETLER YERİNDE' DENİLDİ

Öte yandan Rusya’nın ilhak ettiği Novaya Kahovka şehri Belediye Başkanı Vladimir Leontyev, Ria Novosti haber ajansına verdiği demeçte, Kakhovka HES'in yıkılmasının ardından su seviyesinin 2,5 metre yükseldiğini ve tüm hizmetlerin yerinde olduğunu savundu.

Leontyev, Kakhovka HES'in yıkılmasının ardından olası sel tehdidi nedeniyle bazı bölgelerde tahliyelerin gerekebileceğini kaydetti.

'BARAJIN YIKILMASI GIDA KRİZİNİ OLUŞTURUYOR'

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, Kakhovka barajının yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, barajın yıkılmasının ülkenin güneyindeki sulama sistemlerinin yok olması anlamına geldiğini belirterek, bunun yeni bir gıda krizi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna Ekonomi Bakanı Svyrydenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin önde gelen garantörlerinden biridir. Kakhovka Hidroelektrik Santralinin yıkılmasının sonuçlarından biri de Ukrayna'nın güneyindeki sulama sistemlerinin yok olmasıdır. Bu da dünyada bir başka gıda krizi tehdidi yaratmaktadır. Gezegen ölçeğindeki bu suçun ikinci sonucu ise Karadeniz'in kuzeyindeki ekosistemlerin yok olmasıdır. Dünya kamuoyunun Rusya'nın anlaşma yapılamayacak bir terörist devlet olduğuna dair daha ne kadar kanıta ihtiyacı var?” dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali Direktörü Yuriy Çerniçuk, santralin soğutma sisteminin yıkılan Kahovka Hidroelektrik Santrali (HES) ile temasının olmadığını bildirdi.

'RUSYAYI SORUMLU TUTACAĞIZ'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nın vurulmasından Rusya'yı sorumlu tutarak bunun, savaş suçu olduğu bildirdi. Michel, "Sivil altyapının yok edilmesi açıkça bir savaş suçu olarak nitelendirilir ve Rusya ile vekillerini sorumlu tutacağız."

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG'DEN TEPKİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nın bombalanarak yıkılmasının "Rusya'nın savaşının gaddarlığını" gösterdiğini belirtti. Stoltenberg, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinde bulunan baraja yönelik saldırı hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı. Barajın yıkılmasıyla binlerce sivilin tehlikeye atıldığını kaydeden Stoltenberg, bunun aynı zamanda ciddi çevre hasarına sebep olduğunu vurguladı.

Stoltenberg, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının gaddarlığını sergileyen zalimce bir eylemdir." ifadesini kullandı.

'BİNLERCE İNSANI TEHDİT EDEN SAVAŞ SUÇUDUR'

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nın bombalanarak yıkılmasının, "Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik eşi, benzeri görülmemiş bir Rus saldırısı" olduğunu belirtti.

Nauseda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'yı hedef aldı.

Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nın bombalanarak yıkılmasının "Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik eşi, benzeri görülmemiş bir Rus saldırısı" olduğunu belirten Nauseda, "Büyük bir barajın yıkılması, binlerce insanı doğrudan tehdit eden bir savaş suçudur. Rusya bundan sorumlu tutulmalıdır ve Ukrayna, güvende kalmak için bu savaşı kazanmalıdır." ifadelerini kullandı.

7123896-1.jpg

'SALDIRI DAHA ÖNCE PLANLANDI'

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın gece saatlerinde Kakhovka barajına yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı daha önceden planladığını belirtti. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“6 Haziran gecesi Rusya Federasyonu, Herson bölgesinin geçici olarak işgal altındaki topraklarında Nova Kakhovka kasabası yakınlarında bulunan Kakhovka hidroelektrik santralinin barajını havaya uçurdu. Dnipro’nun her iki yakasındaki düzinelerce yerleşim yeri sel riski altında.

Herson bölgesindeki Ulusal Polis ve Devlet Acil Servis birimleri, sivil nüfusu potansiyel sel bölgelerinden tahliye etmek için acil önlemler alıyor. Herson Bölgesi'nin geçici olarak işgal edilen sol yakasında oturanlar alarma geçiriliyor."

'KORKUNÇ BİR EYLEM'

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Ukrayna'daki Kahovka Barajı'nın bombalanmasıyla ilgili, özellikle sivil altyapıya kasıtlı saldırının savaş suçu olduğunu kaydetti.

Bakan Cleverly, Twitter paylaşımda, saldırıyı "korkunç bir eylem" olarak niteleyerek, "Özellikle sivil altyapıya kasıtlı olarak saldırmak bir savaş suçudur. İngiltere, Ukrayna'yı ve bu felaketten etkilenenleri desteklemeye hazırdır." değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN