Üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, ayın kaçında? 2026-2027 YKS e-Kayıt ekranı ve üniversite kaydı için istenen belgeler

Üniversite kayıtları ne zaman başlıyor, ayın kaçında? 2026-2027 YKS e-Kayıt ekranı ve üniversite kaydı için istenen belgeler

ÖSYM'nin YKS yerleştirme sonuçlarını açıklamasıyla birlikte 2026-2027 akademik yılı üniversite kayıt süreci başlıyor. YÖK tarafından yayımlanan kılavuza göre, elektronik kayıtlar (e-Kayıt) 24-26 Ağustos'ta, üniversitelerde yüz yüze kayıt işlemleri ise 24-28 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak.

Zorlu YKS maratonunun ardından hayallerindeki üniversiteyi kazanan yüz binlerce öğrenci için şimdi en kritik viraja girildi: Resmi kayıt dönemi! Arama motorlarında sabahtan bu yana en çok aratılan "Üniversite e-kayıt nasıl yapılır?", "Kayıt için hangi belgeler gerekli?" ve "Liseden mezun olamayanlar kayıt yaptırabilir mi?" soruları resmi kılavuzla yanıt buldu. Eksik evrak nedeniyle kayıt hakkını kaybetmek istemeyen adayların, tarihleri ve kuralları harfiyen uygulaması gerekiyor. Posta yoluyla kaydın kesinlikle yasak olduğu ve aynı anda iki örgün programın okunamadığı yeni döneme dair tüm şartlar netleşti. İşte adım adım 2026-2027 üniversite kayıt rehberi...

ÜNİVERSİTE KAPISINDA SON ADIM

Yüz binlerce öğrencinin ter döktüğü sınav sürecinin ardından üniversite hayatına ilk adım atılıyor. ÖSYM yerleştirme sonuçlarının erişime açılmasıyla birlikte, bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan adaylar için resmi kayıt mesaisi başlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen takvim doğrultusunda, 2026-2027 eğitim öğretim yılı için kayıt işlemleri Ağustos ayının son haftasında gerçekleştirilecek.

universite-kayitlari-ne-zaman-basliyor2.webp

Öğrenciler başvurularını online olarak e-Devlet kapısı üzerinden yapabilecekleri gibi, kazandıkları üniversitelerin öğrenci işleri daire başkanlıklarına şahsen giderek de tamamlayabilecekler. Ancak kayıt sürecinde istenen belgelerin eksiksiz ibraz edilmesi ve katı YÖK kurallarına uyulması, öğrencilerin mağduriyet yaşamaması adına hayati önem taşıyor.

LİSEDEN MEZUN OLAMAYANLARA GEÇİCİ KAYIT İZNİ VAR MI?

Üniversiteyi kazanmasına rağmen ortaöğretim kurumunda staj, bütünleme veya tek ders sınavına kalması sebebiyle mezuniyet aşamasında olan öğrenciler büyük bir panik yaşıyor. Ancak sistem bu adaylar için "Geçici Kayıt" imkanı sunuyor. Bu durumdaki öğrenciler de 24-28 Ağustos tarihlerinde üniversitelerine geçici kayıtlarını yaptırabilecek. Geçici kayıt yaptıran adayların, lise mezuniyet belgelerini 31 Aralık 2026 tarihine kadar, Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin ise 29 Ocak 2027 tarihine kadar mutlaka üniversiteye ibraz etmeleri gerekiyor. Bu tarihe kadar mezuniyet belgesini sunamayan öğrencilerin geçici kayıtları silinecek ve tüm hakları yanacak.

bf5f84b8-w0qj6kwfgvpicpe2a88a3.webp

2026 ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Kayıt Türü

Başlangıç Tarihi

Bitiş Tarihi

Elektronik Kayıt (e-Kayıt)

24 Ağustos 2026

26 Ağustos 2026

Yüz Yüze Kayıt (Üniversitede)

24 Ağustos 2026

28 Ağustos 2026

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN İSTENEN BELGELER

Yüz yüze kayıt yaptıracak öğrencilerin, kayıt günü üniversiteye giderken yanlarında bulundurması gereken belgeler şunlardır:

  • Mezun olunan liseden alınan diplomanın aslı veya onaylı örneği (ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi).

  • Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmişse ve alanı diplomasında belirtilmemişse, hangi okul/alandan mezun olduğunu gösteren resmi belge.

  • Yükseköğretim kurumu tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet (4,5 cm x 6 cm boyutlarında) vesikalık fotoğraf.

  • Ücretli bir program kazanıldıysa; katkı payının veya öğretim ücretinin ödendiğine dair belge (dekont).

  • Üniversitenin kendi resmi sitesinde ilan edeceği diğer belgelerin aslı veya onaylı sureti.

  • Programın özel koşullarında yer alıyorsa "Sağlık Kurulu Raporu". (Koşullarda yoksa üniversite rapor talep edemez).

ÜNİVERSİTE KAYDI SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kayıt sürecinde adayların hata yapmaması gereken çok kritik YÖK kuralları bulunmaktadır. Bu kuralları ihlal edenlerin kayıtları geçersiz sayılacaktır:

  • Şahsen Başvuru Şartı: Elektronik kayıt (e-Kayıt) yapmayan adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta yoluyla gönderilen evraklarla kayıt kesinlikle yapılmaz.

  • Aynı Anda İki Üniversite Kuralı: YÖK kararı gereği, aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıt yaptırılamaz. Bu durumdaki adayların, yeni yerleştikleri programa kayıt yaptırabilmeleri için eski üniversitelerinden ilişiklerini kesmeleri şarttır.

  • Belge Kontrolü: İstenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Eksik belge ile kayıt işlemi gerçekleştirilmez.

  • Askerlik Durumu: Yükümlü öğrencilerin askerlik durumları üniversiteler tarafından e-Devlet (kamu.turkiye.gov.tr) üzerinden otomatik olarak sorgulanacaktır. Sorunu olan adaylar askerlik şubelerine yönlendirilecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN