Uzmanlardan kritik uyarı: Bu sıcaklara aldanmayın! Çocuklar ve kronik hastalar büyük risk altında

Uzmanlardan kritik uyarı: Bu sıcaklara aldanmayın! Çocuklar ve kronik hastalar büyük risk altında

Sıcaklıkların git gide artış gösterdiği bu günlerde yaz gribi vakaları da artmaya başladı. Vakalardaki artışın gözle görülür derecede arttığını belirten uzmanlar, özellikle çocuklar ve kronik hastaların tehlike altında olduğunu açıkladı.

ESMAGÜL KOÇAK

Hava sıcaklıklarındaki artışla birlikte halk dilinde yaz gribi veya klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığında artış yaşandı. Soğuk algınlığı ya da gribe benzerliğiyle dikkat çeken bu hastalık, kış gribinden farklı olarak influenza hariç birçok başka virüs ve bakteriden kaynaklanıyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şule Taş, yaz gribinin kişinin vücut direncinde düşüş olması, klima tozları, plajlar ve toplu bölgelerde zaman geçirme gibi nedenlerden kaynaklandığı dile getirdi.

Vatandaşı yaz gribi ile ilgili uyaran Gülen şu sözlere yer verdi:

“Yaz gribine neden olan mikroplar havalandırma sistemlerinde, soğutma kulelerinde ve su tesisatlarında çoğalır ve bulaşır. Lejyoner hastalığı olarak da bilinen klima hastalığına sebep olan legionella pneumophila isimli bakteri, klimalı ortamların yanı sıra deniz, göl ve akarsu kenarları gibi sulak ortamlarda da bulunabilir.”

haber-8-ic.jpg

ÇOCUKLAR, KRONİK HASTALAR VE 65 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT!

Yaz gribinin influenza virüsünden kaynaklanan gribe benzeyen semptomlar gösterdiğini belirten Gülen, “En sık karşılaşılan yaz gribi semptomları; yüksek ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, boğazda kuruluk ve kas ağrısı. Özellikle, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, gebeler, obezite hastaları, kanser tedavisi görenler, diyabet, KOAH, astım, bronşiektazi ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanlar muhakkak sağlık kurumlarına başvurmalı.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN