Van'da yetişiyor; İstanbul, İzmir, Ankara ve bir çok ile gönderiliyor! Tonlarca ürünü sadece kadınlar topluyor

Van'da yetişiyor; İstanbul, İzmir, Ankara ve bir çok ile gönderiliyor! Tonlarca ürünü sadece kadınlar topluyor

Türkiye'nin doğusunda bulunan ilimiz Van'da yetişiyor! İstanbul, Ankara, İzmir ve bir çok ile gönderiliyor! Tonlarca ürünün hasadını sadece kadınlar yapıyor

Çoğu ilçede olduğu gibi bu ilçede de yaşayan kadınlar, çiftçilikle uğraşarak geçimlerini sağlıyor. Hasat dönemi yaklaştıkça, dağların eteklerindeki zorlu arazilerde bulunan ceviz ağaçlarını toplamak için bir araya geliyorlar.

Bu dayanışma ile cevizler, imece usulüyle hasat ediliyor. Her gün, kooperatif üyelerinden birisi, ceviz bahçesine giderek ağaçlardan sarkan cevizleri topluyor. Ağaçlara uzun sırıklarla vuran erkeklerce sarsılan cevizler, kadınlar tarafından sepetlere dolduruluyor.

500 AĞAÇTAN 2 TON CEVİZ ELDE EDİLİYOR

10-2023-15102023-van2.jpg

Bu zorlu arazi koşullarında toplanan cevizler, evlerinin damlarında kurutuluyor ve kabuklarından ayrılıyor. Bu emek sonucu ortaya çıkan ürün, yaklaşık 500 ağaçtan gelen ortalama 2 ton ceviz olarak elde ediliyor.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN SİPARİŞ VERİLİYOR

thumbs-b-c-272802025bdbec2a7b16f8b2e597796f.jpg

Bu cevizler, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Mersin, Batman, Antalya, Isparta ve Adana gibi Türkiye'nin birçok iline sipariş üzerine gönderiliyor. Ayrıca, kadınlar bir kısmını paketleyerek anlaşmalı oldukları marketler aracılığıyla satışa sunuyor ve bu gelirle ailelerine katkıda bulunuyorlar.

TEK BİR AĞAÇ 40 KİLO CEVİZ VERİYOR

10-2023-15102023-van4.jpg

Kooperatif üyelerinden Büşra Hakan, çiftçilikle uzun süre ilgilendiğini ve çeşitli ürünler ürettiklerini belirtiyor. Ürettikleri ürünleri kooperatif aracılığıyla satışa sunduklarını vurgulayan Hakan, "Mevsiminin gelmesiyle ceviz hasadına başladık. Her ağaçtan yaklaşık 40 kilogram ceviz elde ediyoruz. Cevizleri ve diğer ürünlerimizi satarak gelir elde ediyoruz. Aile bütçesine katkı sunuyoruz. Güzel geri dönüşler aldıkça motive oluyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ederim." diyor.

TURİSTLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

10-2023-15102023-van3.jpg

Bayazit, kadınların sadece satışta değil, ekim ve hasatta da aktif rol aldığını ifade ederek, "Kooperatifimizi bu hedefle kurduk. Ürünlerimizi e-ticaret yoluyla Türkiye'nin birçok noktasına gönderiyoruz. Valiliğimiz ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün desteklerini alıyoruz. Ürünlerimize yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor." şeklinde konuşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN