Yanlış depremde ölmüşüz

Yanlış depremde ölmüşüz

Deprem öncesi tedbirlerden arama kurtarmaya, yardımların ulaştırılmasından kurumlar arası koordinasyona afet yönetimindeki zafiyete yönelik eleştiriler karşısında öne sürülen bahaneler pes dedirtti. ‘İlk 48 saat devlet niye yoktu’ sorusuna 1-Havalimanları çalışmıyordu 2-Yollar kapalıydı 3-Telefonlar çekmiyordu yanıtı verilmesi “Bunların sorumlusu kim” dedirtti. Soylu’nun ‘Hazırlığımız İstanbul depremineydi’ sözlerine ise ‘Kusura bakmayın, yanlış depremde ölmüşüz’ tepkisi geldi.

13. GÜNDE CAN KAYBI 40 BİNİ AŞTI

Kahramanmaraş merkezli 11 ili yıkan depremde can kaybı 40 bini aştı, bölgede enkaz kaldırma aşamasına geçildi. Ancak hayati saatlerde neden yeterli arama-kurtarma çalışmasının yapılamadığı sorusu 13 gündür tartışılıyor. Ekim 2019’da ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ dahilinde Pazarcık merkezli 7.5’lik bir deprem tatbikatı yapılırken İçişleri Bakanı “Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi” ifadesini kullandı. Soylu; hava şartları, yolların durumu ve telefonların çalışmamasının alana ulaşımı zorlaştırdığını söyledi.

İSTANBUL İÇİN NE HAZIRLIK YAPILDI?

Soylu ayrıca “Sosyal medyadaki değerlendirmelerin gerçeklerinden alacaklarımız var” dedi. “Hazırlığımız İstanbul depremiydi” sözlerine muhalefetten “Yanlış depremde öldüğümüz için özür dileriz. Peki İstanbul depremi için hangi hazırlıkları yaptınız? Yoksa talimat mı bekliyorsunuz?” eleştirisi geldi. İmamoğlu da “Yöneticilerin TV’lerde ağlaması, çeyrek asırlık iktidarların ‘kader’ savunması sorumluluktan kaçmaktır. Önce tedbir sonra tevekkül. Birlikte tedbir alalım, beraber çalışalım” çağrısı yaptı.

1902krt01a-tum.jpg

DEVLETİN HAZIRLANMADIĞI DEPREMDE ON BİNLER ÖLDÜ

Raporlar, tatbikatlar olmasına rağmen Maraş depreminde büyük koordinasyonsuzluk yaşandı. Bazı yerlerde yardım iki ve üçüncü gün sonra ulaşabildi. Yaşananlar tepki çekmeye devam ederken İçişleri Bakanı Soylu ‘Afet bölgesine müdahale neden gecikti?’ sorusuna “Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi” cevabını verdi. Soylu’ya muhalefetten “Yanlış depremde öldüğümüz için özür dileriz” eleştirisi geldi.

Kahramanmaraş merkezli yaşana 7.7 ve 7.6’lık yıkıcı depremler sonrası 11 ilde yıkım oluştu. 40 bine yakın insanın can verdiği afette yaşanan koordinasyonsuzluk kaosa dönerken hükümet tepkilerin odağına oturtuldu. Ordunun geç devreye alınması, AFAD’ın pek çok bölgeye ancak üçüncü veya dördüncü gün ulaşması, yurtdışından gelen ekiplerin saatlerce havalimanlarında bekletilmesi, giden yardımların nasıl dağıtılacağının belli olmaması, çadır temini konusunda 13’üncü gün olmasına rağmen hala sıkıntıların yaşanması beraberinde pek çok soruyu da getirdi. Eleştirilerin odağında ise AFAD’ın bağlı olduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu var. Soylu ayrıca daha önce ilk depremin merkez üssü olan Pazarcık’da 26 ilin katılımıyla bir de tatbikat düzenlemişti. Tatbikatın başarıyla yapıldığını o dönem açıklayan Soylu gelinen noktada eleştirilere verdiği cevaplarda muhalefet belediyelerini suçladı.

"HAZIRLIĞIMIZ İSTANBUL DEPREMİ İÇİNDİ"

Tepkilerin dağında olan Soylu önceki gün yeni tartışmaları da beraberinde getiren açıklamalar yaptı. Soylu, CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında ‘Afet bölgesine müdahale neden gecikti?’ sorusuna yanıt verdi. Soylu “3-4 yıldır Türkiye, 99 depreminden itibaren deprem hazırlıklarını sürdürüyor. Devletin gücünün nasıl olabileceğini ortaya koymaya çalışıyor. Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi. Fakat Kahramanmaraş hattı da bizim için önemli alanlardan bir tanesiydi” yanıtını verdi. Soylu sözlerinin devamında ‘yardımların neden geç ulaştırıldığı’ konusu için ise bahaneler sıraladı. “Havalimanlarının kapalı olması, telefonların çekmiyor olması, hava şartlarının ciddi şekilde etkilemesi evet bir zaman diliminde alana ulaşmayı zorlandırdı. Ama o insanlar yola çıktı. Bizim millete karşı sorumluluğumuz var. Yöneticiler olarak biz dik durmak zorundayız” dedi. Soylu’nun “Kendimin haz etmediği, terör örgütü ile ilişkilendirdiğim bir partinin (HDP) belediyesine de ‘Burada çadır kurabilirsin, engellemiyorum’ dedim” ifadesi de dikkat çekti.

kr1-soylu.jpg

"BU SORUMLULUKTAN KAÇMATIR"

Soylu’nun bu açıklamalarına muhalefetten tepki yağdı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Soylu’nun sorumluluktan kaçtığını söyledi. İmamoğlu paylaşımında “Deprem bilimsel bir olgudur ve bu tehdit İstanbul için de geçerlidir. Felaketten sonra, sorumlu yöneticilerin TV’lerde ağlaması, çeyrek asırlık iktidarların ‘kader’ savunması sadece sorumluluktan kaçmaktır. Önce tedbir sonra tevekkül. Birlikte tedbir alalım, beraber çalışalım” dedi.

"YANLIŞ DEPREMDE ÖLMÜŞÜZ"

TİP Milletvekili Barış Atay, Bakan Soylu’nun “Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi” ifadelerine tepki gösterdi. Atay “Yanlış depremde öldüğümüz için özür dileriz” ifadelerine yer verdi. Memleket Partisi ise “‘Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi’ diyen Süleyman Soylu’ya soruyoruz. İstanbul depremi için hangi hazırlıkları yaptınız? İstanbul’da ki binaları depreme dayanıklı hale getirdiniz mi? Yoksa hala hazırlık için talimat mı bekliyorsun? Tüm bu soruların cevabını bekliyoruz” paylaşımı yaptı.

"İSTANBUL DIŞINDA KALANA..."

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ise şu paylaşımı yaptı: “Süleyman Soylu: “Biz İstanbul depremine hazırlık yapmıştık” diyor. Desene İstanbul dışında kalanlara sadece Allah yardım edecek ve Deprem olunca “KADER” demeye devam edeceğiz. Soylu Efendi! Sus bari. İYİ Parti’li Turhan Çömez de şu paylaşımı yaptı: “Süleyman Soylu: “Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi” Bunu söyleyen adam “Kahramanmaraş merkezli 7,5 büyüklüğünde deprem tatbikatı” yaptı 2019 da iyi mi?” HDP Milletvekili Dilşat Cambaz paylaşımında “Süleyman Soylu, Tayyip Erdoğan’a özenerek ekranlarda sahte gözyaşları döküyor. 2018’den bugüne kendisine depremle ilgili tam 35 soru önergesi verdim. Depreme karşı hazırlıkları sordum. Birine dahi cevap vermedi. Zaten bir hazırlık yapmadıkları ortada” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN