Yazar Mehmed Niyazi Özdemir mezarı başında anıldı

Yazar Mehmed Niyazi Özdemir mezarı başında anıldı

Tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmed Niyazi Özdemir, vefatının 6. yılında ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.

Varolmak Kavgası, Plevne,Çanakkale Mahşeri, Ölüm Daha Güzeldi gibi romanları ile tanınan tarihçi Mehmed Niyazi Özdemir vefatının 6. yılında Şakirin Camii'nde ve mezarı başında anıldı.

mehmet-niyazi.jpg

Özdemir için Şakirin Camii'nde Hatm-i Şerif okundu ve Kur'an-ı Kerim tilaveti eşliğinde dualar edildi.

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, Reşat Şen, Prof. Dr. Cemal Zehir ve yakın dostları usta kalemi mezarı başında dualarla andı.

m-niyazi.jpg

MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR KİMDİR?

Mehmet Niyazi Özdemir, 8 Nisan 1942'de Adapazarı'nda doğdu. 1953'te Akyazı İlkokulu, 1957'de Haydarpaşa Lisesi, 1964'te ise İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı zamanda Felsefe bölümünden de diploma aldı.

İlk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde yayınlanan yazar, Türkiye, Babıalide Sabah, Gündüz, Muhalif ve Tercüman gazetelerinde yazdı.

1982 yılında "Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla Türkiye Milli Kültür Vakfının "Yılın Romanı Ödülü"nü, 1999'da ise "Çanakkale Mahşeri" eseriyle "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"nü kazandı.

MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR'İN ESERLERİ

Varolmak Kavgası Roman
Bayram Hediyesi Hikâye
İki Dünya Arasında Roman
Yazılamamış Destanlar Hikâye
Çanakkale Mahşeri
Dâhiler ve Deliler
Daha Dün Yaşadılar Roman
Doğunun Ölümsüz Çocuğu
Yemen! Ah Yemen!

Düşünce kitapları:

Plevne Tarihi
İslam Devlet Felsefesi
Millet ve Milliyetçilik
Türk Devlet Felsefesi
Türkiye'nin Meseleleri-I
Türkiye'nin Meseleleri-II
Medeniyet Ülkesini Arıyor
Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği
Millet ve Türk Milliyetçiliği
Türk Tarih Felsefesi

Özgeçmiş

İlk ve orta okulu Akyazı'da okudu. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde bitirdi. Sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi; 1967’de oradan mezun oldu. O zamanlarda hukuk fakültesinde takıntısız olarak üçüncü sınıfa geçenler, dekanlığa müracaat edip, izin alarak edebiyat fakültesinin herhangi bir bölümüne devam edebiliyorlardı. Bu imkândan faydalanarak Edebiyat Fakültesinin Felsefe bölümünden de sertifika aldı. Mezuniyetini takiben devlet felsefesi sahasında doktora yapmak için Almanya'ya gitti.

Brilon'daki Goethe Enstitüsü'nde Almanca öğrendi. Marburg Üniversitesi'ne intisap ederek burada Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında "Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler"konulu doktorasına başladı. Uzun yıllar Almanya’da oturdu. 1988 yılından beri Türkiye’de ikamet etmektedir. Tercüman ve Zaman gazetelerinde yazdı. 1987'den itibaren ilk başta haftada üç gün, sonraları haftada bir gün Zaman gazetesinde yazdı. 10 Nisan 2016 tarihinden itibaren her pazar Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazmaya başladı. Ayrıca; Genç Akademi, Nizâm-ı Âlem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi gibi dergilerde makalelerini de zaman zaman Batı dergilerinde yayınlanıyor.

Mehmed Niyazi Özdemir, tezli romanlarıyla tanınan bir yazar ve düşünürdür. Eserlerinde millî konuları işlemeyi şiar edinmiştir. Fikrî eserlerinde ise Türkiye'nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN