Yeni küresel felaketin haberi geldi: Herkes perperişan olacak, tüm canlılar etkilenecek! Dünya tarihinin en büyüğü

Yeni küresel felaketin haberi geldi: Herkes perperişan olacak, tüm canlılar etkilenecek! Dünya tarihinin en büyüğü

Bütün dünyada endüstriyel alanda kullanılan zararlı gazlar ozon tabakasında deliğe yol açtı. Hayati önemdeki bu tabakadaki tahribat, ancak 1970'li yıllarda fark edildi. Uygulanan önlemlere karşın ozon tabakasındaki delik büyümeye devam ediyor. İyi haberse, incelen ozon tabakasının yeniden kalınlaşmaya başladı. İşte detaylar...

Ozon tabakası yalnızca 3 milimetre kalınlığında olmasına rağmen dünyadaki ekosistemi güneşten gelen ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerinden koruyor. Ozon tabakasındaki delik nedeniyle dünya genelinde uzun yıllardır küresel ısınma yaşanıyor. Antarktika kıtası üzerindeki ozon tabakasında oluşan deliğin, bu yıl en büyük genişliklerinden birine ulaştığı ortaya çıktı.

ozon-tabakasi-ne-ise-yarar-nasil-calisir.jpg

TARİHİN EN BÜYÜK OZON TABAKASI DELİĞİ

Avrupa Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği Dünya atmosferi gözlem programı Copernicus Sentinel-5P uydusundan 16 Eylül 2023 tarihinde alınan görüntüler, Antarktika'daki ozon deliğinin genişliğinin 26 milyon kilometrekareye çıktığını gösterdi.

Genişliği ağustostan ekime değişen, eylül ortası ile ekim ortası arasında azami büyüklüğe ulaşan ozon deliği, bu yıl ağustos ayının ortalarından itibaren hızlıca büyüyerek, daha eylül ayı ortasında kaydedilen en büyük ozon deliklerinden biri oldu.

İNCELEN OZON TABAKASI YENİDEN KALINLAŞIYOR

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından ocakta yayımlanan bir raporda, incelen ozon tabakasının yeniden iyileşmeye başladığı kaydedilmişti.

Ozon tabakasındaki deliğin bu kadar hızlı büyümesinin, deniz altı yanardağı Tonga'nın 2022 Ocak ayında faaliyete geçmesiyle ilişkili olabileceği yorumları yapılıyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN