Sezai Temelli'den 'protokol' vurgusu: Stratejik durumumuzda değişiklik yok

Sezai Temelli'den 'protokol' vurgusu: Stratejik durumumuzda değişiklik yok

Yeşil Sol Muş Milletvekili Sezai Temelli, Ümit Özdağ ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzalamış olduğu 7 maddelik protokün yanlış olduğunu belirtti. 'Altılı Masa için talihsiz bir anlaşma' diyen Temelli, imzalanan protokol için Kemal Kılıçdaroğlu'na olan desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 7 maddelik protokol üzerinde uzlaştığı Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı ve Kemal Kılıçdaroğlu’na parti olarak destek kararı aldıklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu ve Özdağ, Salı akşamı yürütülen yoğun görüşme trafiğinin ardından, 7 maddelik protokol üzerinde uzlaştı.

'BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ'

Kılıçdaroğlu, ortak bir metne imza attıklarını belirterek “Türkiye’nin geleceği açısından, huzurlu bir ülke olması açısından, Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme kavuşması açısından her bir partiye sorumluluklar düşüyor. Umarım Türkiye çok daha güzel bir atmosferde seçim sonrası tekrar buluşacağız” dedi. Bu sözler üzerine partililer “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı attı. İki ismin açıklamalarının ardından, Kılıçdaroğlu ve Özdağ’ın uzlaştığı protokol metni basınla paylaşıldı.

Protokol metninde “temel ilkeler” başlığı altında yer alan taahhütler ise şöyle:

1-Anayasamızın ilk 4 maddesi ve 66. madde de yer alan Türk Vatandaşlığı konusundaki tanımı ve içeriği korunacaktır.

2-1924 yılında kurulan milli-üniter-laik devletten asla taviz verilmeyecektir. Bu değerlere bağlı kalınacaktır.

3- Başta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacılar ve kaçaklar en geç 1 yıl içerisinde ülkelerine geri gönderilecektir.

4. Devletin varlığı ve bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ, PKK, IŞİD olmak üzere bütün terör örgütleri ile etkin ve kararlı mücadele edilecektir. Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir. Terörle müzakere değil, mücadele edilecektir. Türkiye’nin milli ve üniter devlet yapısını hedef alan hiçbir siyasi ve hukuki düzenlemeye izin verilmeyecektir.

5- Devletin bütün birimlerinde yapılacak görevlendirmelerde sadakat değil, liyakatin esas alınması sağlanacaktır.

6-Bütün yolsuzluklar ile hukuk çerçevesinde çok etkin bir şekilde mücadele edilecektir.

7- Devletin vatandaşına karşı şeffaf olunması ve açık davranması konularında tam mutabakata varılmıştır.

ARTI TV'nin Youtube kanalında konuşan Yeşil Sol Muş Milletvekili Sezai Temelli ise bu protokol üzerine eleştirilerin kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 'Altılı Masa için talihsiz bir protokol' diyen Temelli, Kılıçdaroğlu'na verdikleri desteğin devam edeceğine değindi.

'BU PROTOKOL MESELESİ YANLIŞTIR'

Yeşil Sol Muş Milletvekili Sezai Temelli gazetecilerin sorularına yanıtlayarak, Kılıçdaroğlu için mücadele edeceğiz mesajı verdi. Özdağ ve Kılıçdaroğlu'nun üzerinde anlaştığı protokoldeki maddelerin tamamı tartışılma diyen Temelli şöyle konuştu:

Mücadelemiz devam ediyor, seçimlerde Kılıçdaroğlu'na desteğimiz devam edecek. Dünkü protokol sahnesi, demokrasiye inanan herkesi yaralamıştır. Mutlaka sadece 4. madde de değil, yedi maddenin hepsi tartışılmalıdır. Tabanımızın bu konudaki kararı ve tabandan bir kopuk tarihimizde söz konusu değil. Bizi farklı kılan tabanımız, halkımıza seçmen gözüyle bakmıyoruz. Dünkü açıklamamızda çok netti. Seçimlere yönelik ortaya koymuş olduğumuz stratejik hatta ayrılma söz konusu değil.

Şunu iyi değerlendirmek gerekiyor; bu protokol meselesi yanlıştır. Sayın Kılıçdaroğlu'nun seçimlere yönelik telaşla yapmış olduğu görüşmeler eleştiriye açıktır. Özellikle de kayyum konusundaki yaklaşım kabul edilebilir değil. Biz hukuk devletini savunuyoruz. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine sahip çıkarak savunuyoruz. Kayyum diyerek bir madde olmaz.

Görev aldığınız kişinin yerine kayyum atayamazsınız. Seçilmiş iradeye karşı çıkamazsınız. Yerel irade seçime gider, hukuk devleti bu olur. Seçim dediğiniz şeyde mutatbakatın sağlanmasıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN