Yüz yüze eğitim tedirginliği yüzde 50'ye dayandı

Yüz yüze eğitim tedirginliği yüzde 50'ye dayandı

Okulların yüz yüze eğitime başladığı 6 Eylül'den bugüne 1 ay geçti. IPSOS Araştırma şirketinin 1 aylık eğitim sürecini analiz ettiği yeni araştırmasında velilerin yüzde 46'sının çocuğunun okula gitmesinden tedirginlik duyduğu ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı 6 Eylül'de okulları tam kapasiteli ve tam zamanlı olarak açtı. Bu eğitim yılında okulların kapatılmaması için her türlü önlemin alındığını belirten bakanlık okullarda salgın kurallarına azami riayet edildiğini bildirdi.

- Peki okulla öğrencilerini gönderen veliler okullarda alınan önlemleri yeterli buluyor mu?

- Anne babalar çocuklarını okula gönderirken ne kadar rahat?

IPSOS, yaptığı araştırmada katılımcı velilere okulların yüz yüze eğitime geçmesi ile okullarda alınan tedbirlerin yeterliliği, bu konudan dolayı tedirginlik duyup/duymadıkları, PCR testlerinin okullarda uygulanıp uygulanmaması, bu uygulamaya izin verip vermeyeceğine dair konularla ilgili düşüncelerini sordu.

EBEVEYNLERİN %46’SI ÇOCUKLARININ OKULA GİTMESİNDEN TEDİRGİN

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olan ilkokul, ortaokul ve liselerde yüz yüze eğitim bir buçuk senenin ardından 6 Eylül itibarı ile başladı. Milyonlarca öğrenci, haftada beş gün zorunlu olarak derslerine katılım gösterdi. Uzun süre okuldan uzak kalan öğrenciler yüz yüze eğitimle yeniden okula kavuştu.

Bu açılış sonrası son günlerde vaka sayılarının artışı ile velilerin de huzursuzlanmasına ve kaygı durumunun yükselmesine sebebiyet verdi. Okulların açılması sonrası süreçte korona virüse yakalanan öğrenci sayılarındaki artışla beraber karantinaya alınan sınıfların olması velilerde endişeye neden oldu.

Ebeveynlerin yarıya yakın kısmı (%46) çocuklarının okula gidiyor olmasından dolayı daha tedirgin olduklarını dile getirdi.

anket-1.jpg

OKULLARDA ALINAN TEDBİRLERİN YETERSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN EBEVEYNLERİN SAYISI ARTIYOR

Okulların açıldığı ilk haftada da okullarda alınan tedbirlere yönelik ebeveynler çok olumlu değildi ama yine de tedbirlerin yeterli olduğunu düşünen ebeveynlerin oranı yetersiz olduğunu düşünenlerden daha yüksekti. Ancak bugüne gelindiğinde ebeveynlerin %39’u tedbirleri yeterli bulurken yarısı alınan tedbirlerin yetersiz olduğu kanısında.

anket-2.jpg

ÇOCUKLARININ OKULA GİTMESİ KONUSUNDA DA DAHA TEDİRGİN HİSETMEYE BAŞLADI

Ebeveynlerin %55’i çocuklarının okula gitmesini güvenli bulurken her 3 ebeveynden biri ise güvenli bulmadığını belirtmekte. Okulların açıldığı ilk hafta güvenli bulmadığını söyleyen ebeveynlerin oranı %27 iken, geçen 3 hafta içinde bu oran %34’e yükseliyor.

anket-3.png

ÇOCUKLARINA PCR TESTİ YAPILMASINI KABUL EDECEĞİNİ BELİRTEN EBEVEYNLERİN DE ORANI DA %37

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca velilerin izni olmadan çocuklara PCR testi uygulanamayacağını açıkladı. Çocuklarına PCR testi uygulanması konusunda ebeveynlerin %37’si izin vereceğini, %50’si izin vermeyeceğini söyledi.

anket-4.png

OKULLARDA ÇOCUKLARA PCR TESTİ YAPILMASININ DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNEN EBEVEYNLERİN ORANI %38

Salgının seyrini görebilmek amacıyla bazı okullarda PCR testi yapılmasını ebeveynlerin %38’i doğru buluyor. Diğer taraftan bu karara karşı çıkan ebeveynlerin oranı %45.

anket-5.jpg

Ipsos Sosyal Araştırmalar ve Kalitatif Araştırma Hizmet Birimleri Lideri, İcra Kurulu Üyesi Ece Ertürk verilerle ilgili değerlendirmesinde; okul çağında çocuğu olan veliler açısından okulların açık ve yüz yüze eğitimin devam ediyor olması oldukça önemli bir konu. Geçen sene çoğumuzun da tecrübe ettiği üzere ailenin genel yaşam ve çalışma düzenine etki eden okul hayatıyla ile ilgili bir belirsizlik olması veya olası sorunların önüne geçilememesi tedirginlik yaratıyor. Bu sebeple genel beklenti planlamaların ve alınması gereken aksiyonların zamanında yapılması yönünde.

Okullarda görülen vaka sayılarının artmasıyla birlikte alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı da ilk haftalara göre artmaya başladı. Her ne kadar bu durum tedirginlik yaratmaya başlamış olsa da okul çağında çocuğu olan ebeveynlerin yarısından fazlası eğitim almaları için yüz yüze okula gitmenin güvenilir olduğunu düşünmeye devam ediyor. Diğer taraftan gerekli önlemleri doğru zamanda alabilmek ve yüz yüze eğitimin sürekliliğini sağlamak veliler için de önemli bir ihtiyaç; bu sebeple okullarda PCR testinin yapılıp yapılmaması ile ilgili düşüncelerde de bir ayrışma ve gidişata göre değişkenlik gösteren bir tutum olduğunu görüyoruz. Okullarda çocuklara PCR testi yapılıp yapılmama ve bunun uygulama şekli önümüzdeki günlerde üzerinde tartışılacak konulardan biri gibi görünüyor." yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN