Anadolu Kaplanları’nın ciroları arttı, karlılıkları azaldı

Anadolu Kaplanları’nın ciroları arttı, karlılıkları azaldı

Ekonomist Dergisi’nin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırmasına göre, Anadolu firmalarının ciroları büyüdü, karlılıkları azaldı.

Ekonomist Dergisi’nin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırmasının 2014 yılına ait sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre listede geçen yıl Denizli'den 28 firma yer alabilirken bu yıl sayı 30'a yükseldi. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "Anadolu firmalarının ciroları büyüdü, karlılıkları azaldı" dedi.

Denizli firması Er- Bakır bu yıl da geleneği bozmayıp Anadolu'nun en büyükleri arasındaki yerini koruyarak 2,6 milyarlık cirosuyla Anadolu'nun en büyük 500 şirketi listesinde üçüncü sıradaki yerini aldı. 

Ciroda yüzde 18,6’lık büyüme 

Anadolu 500 çalışması sonuçlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, özellikle ilk üçteki yerini yıllardır muhafaza eden Er-Bakır A.Ş, başta olmak üzere listede kendine yer bulan tüm Denizli firmalarını kutladı. 

Ekonominin durulduğu bir ortamda Anadolu şirketlerinin cirosunun yüzde 18,6'lık bir büyüme gerçekleştirmesinin önemli olduğunu ifade eden Keçeci, "Bu sene cirolarda büyüme görüyoruz. Ancak, aynı büyümeyi karlılıkta göremiyoruz. 2013'te yüzde 7,3 olan Anadolu 500'ün toplam cirosundaki reel artışın 2014'te yüzde 9,3'e çıktığını ancak ihracatta önemli bir artışın olmadığı rakamlarla göz önüne seriliyor. 

Firmalarımız iç talebe bağlı olarak büyüyor. Katma değerli ürün üretmenin önemi bir kere daha görülüyor. Katma değerli ürünler üreterek kar marjlarımızı yükseltmemiz gerekiyor" dedi. 

İstihdamda performans düştü

Anadolu Kaplanları'nın çalışan sayısının 2013 yılına göre sadece yüzde 3.8'lik bir artış gösterdiğine dikkati çeken Keçeci, "Geçen yıl, çalışan sayısını yüzde 103 arttırarak 2 bin 72'den 4 bin 204'e yükselten Denizli firması Menderes Tekstil Anadolu 500'de istihdam şampiyonu oldu. 

Genel kanının aksine, kullandığı ileri teknolojili üretim bandına rağmen çalışan sayısını artıran Menderes Tekstil'in ileri teknoloji kullanımı ile ihracatta da önemli yol kat ettiği biliniyor. Faaliyet raporuna göre Menderes Tekstil 2015 yılının ilk yarısında üretiminin yüzde 72'sinin satışını yurtdışına gerçekleştirmiş. Anadolu 500 listesine giren Denizlili şirketlerin sayısı geçen seneye göre 2 firma artarak 30 oldu. Aynı dönemde Gaziantep 68'den 65'e, Konya 27'den 25'e ve Manisa 14'ten 12'ye düşüş gösterirken; Kayseri yükseliş sergileyerek geçen yılki 33 firma sayısını 35'e yükseltmiş durumda" dedi.

DENİZLİ/DHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN