Han Şeyhun kimyasal saldırısının üzerinden 4 yıl geçti

Han Şeyhun kimyasal saldırısının üzerinden 4 yıl geçti

Esad rejiminin sarin gazı kullanarak 100’den fazla sivilin ölmesine neden olduğu Han Şeyhun kimyasal vahşetin 4 yılı geride bıraktı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, “Esed rejimi uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli” açıklamasında bulundu.

Esad rejiminin 4 Nisan 2017’de İdlib'in Han Şeyhun ilçesine kimyasal silah saldırısı düzenlemesinin üzerinden 4 yıl geçti. Saldırıda sarin gazı kullanımı sonucu 100’den fazla sivil hayatını kaybetmiş ve katliamdan sonra da rejim ve destekçilerinin yoğun saldırılarına maruz kalmaya devam eden ilçenin sakinleri, İdlib'in kuzeyinde, Suriye-Türkiye sınır hattındaki kamplara sığınmıştı. 

SARİN GAZI KULLANILDI

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından oluşturulan Suriye'de kimyasal silah kullanımını soruşturan ortak soruşturma misyonu, 6 Eylül 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini teyit etmişti. 

SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ

Bu kararlar, Beşşar Esed yönetiminin uluslararası hukuk nezdinde savaş suçu işlediğini ortaya koymuş olsa da katliamın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanmasının yolunu açamamıştı. Suriye, UCM üyesi olmadığı için BM Güvenlik Konseyinin rejimi, bu mahkemeye sevk etmesi gerekiyordu ancak Rusya, veto yetkisini kullanarak bu sürecin önünü tıkamıştı. 

Rejim güçleri 7 Nisan 2018'de de abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesine kimyasal silah saldırısı düzenleyerek 78 sivilin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. 

KİMYASAL SİLAH SALDIRILARI DURMADI

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 4 Nisan 2018'de yayımladığı raporda, Esed rejiminin, Suriye'de iç savaşın başlamasından buna yana 214, Han Şeyhun katliamından sonra da 11 kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

ABD: ESAD REJİMİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Han Şeyhun Katliamı’nın yıldönümü öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu hafta bize Suriye rejiminin kendi halkına yönelik yaptığı birçok kimyasal silah saldırısının iki trajik yıl dönümünü hatırlatacak" dedi. Prize, 4 ve 7 Nisan tarihlerinde, Han Şeyhun ve Duma'da yaşanan katliamların tarih ve isimlerini paylaşarak, "Esed rejimi uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli ve bu vahşetlerden sorumlu tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN