Harekât ile birlikte TL’de dalgalanma arttı

Harekât ile birlikte TL’de dalgalanma arttı

Analistler, Barış Pınarı Harekatı’yla birlikte TL varlıklarında bozulma beklemiyor. Analist Orhun Gödek “Harekatın yerel varlıkların fiyatlama sürecinde kalıcı-uzun süreli erozyona sebep olacağı beklentisi içinde değiliz” dedi. Medley Global Advisors Direktörü Rendell ise “Harekatın başlamasıyla TL ve Türkiye finansal piyasalarında aşağı yönlü riskler arttı” açıklamasını yaptı.

Fırat’ın doğusunda başlayan Barış Pınarı Harekatıyla birlikte piyasalar da oldukça hareketli bir seyir izliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın piyasalara olası etkisini değerlendiren analistler, Türkiye’nin özellikle güney sınırını korumak amacıyla daha önce gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında Türk lirası varlıklarda bozulma yaşanmadığını, sert dalgalanmalar görülmediğini hatırlattı. Barış Pınarı Harekatı boyunca da döviz ve pay piyasalarında oynaklığın sınırlı kalabileceğini tahmin eden analistler, Türkiye’ye yönelik terör tehdidinin bertaraf edilmesiyle oluşturulan güvenli bölge sayesinde 3 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerinin sağlanacağını dile getirdi. Analisti ve Stratejist Cüneyt Paksoy, operasyon sürecinde piyasaların takip edeceği birkaç önemli başlık bulunduğunu ifade etti. Paksoy, ilk fiyatlamalara bakıldığında dolar/TL tarafında 5.85 üzerinde 5.90-6.15 aralığına doğru bir ilerleme gözlemlendiğini söyledi. Harekatın devamında yaptırım süreci reel olarak çalışmadıkça ve ABD ile diğer ülkelerle açık, şeffaf uluslararası iletişim devam ettikçe ve 6.00-6.60 geniş bandının yine tepe olarak kalması ve yukarı hareketlerin tepki olarak etiketlenmesinin mümkün göründüğünü belirten Paksoy, faiz tarafında dolar/TL’deki kriterlere bağlı olarak özellikle tahvil tarafında gösterge ve uzun vadeli tahvil tarafında gözlenen hareketin ilk tepki olduğu yüzde 15-17 bandı geçilmedikçe ve enflasyon hedefleri masada kaldıkça tekrar yüzde 14’lere çekilme ihtimalinin olduğunu söyledi.

Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell ise harekatın başlamasıyla TL ve Türkiye’nin finansal piyasalarında aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın harekat konusundaki açıklamalarının yatırımcıları Türkiye’deki finansal piyasalar konusunda tedirgin hale getirdiğini ifade eden Rendell, harekata ilişkin durumun biraz daha netleşmesine kadar Türk varlıklarına ilişkin yabancı ilgisinin azalabileceğini dile getirdi. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Washington’dan gelen açıklamalara değinerek, Trump’ın operasyona tek taraflı bir bakış açısıyla tamamen karşı çıkmadığına ancak Washington’da ona yakın isimlerin operasyonu eleştiren açıklamalarının olduğuna dikkati çekti. Matys, ABD Kongresi’nde alınabilecek herhangi bir yaptırım kararının TL’yi etkileyebileceğini söyledi.

BIST 100 YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR

Cüneyt Paksoy, harekatın pay piyasalarına olası etkileri hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Pay piyasalarında ise kur ve faiz tarafında yaşanan tepkiye bağlı olarak banka hisseleri önderliğinde gelişen geri çekilmenin bir düzeltme olarak kalma olasılığının çalışması için yukarı hareketin devamı adına global tarafta borsa hareketlerine de bağlı olarak 200 günlük üssel ortalamanın da içinde olduğu 97.000-98.500 desteğinin önemli olacak ve gelecek tepkilerde 100.000 üzerinde tekrar kalıcı olunması durumunda satışların alımlarla dengelenme ve tekrar yükselişe geçme olasılığı masada kalacaktır.”

ERDOĞAN TRUMP GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de daha önce gerçekleştirilen iki askeri harekatı (Fırat ve Zeytin Dalı) da dikkate aldıklarında bir süredir paylaştıkları görüşlerinde değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi. Harekatın yerel varlıkların fiyatlama sürecinde kalıcı-uzun süreli erozyona sebep olacağı beklentisi içinde olmadıklarına dikkati çeken Gödek “Haber akışının sıcaklığını kaybetmesi ve 13 Kasım’da Washington’da gerçekleştirilecek olan ABD Başkanı Donald Trump-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesine yönelik beklentilerin zaman içerisinde spot piyasa fiyatlamalarında dengelenmenin sağlanmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.   

DALGALANMA 6 LİRAYA KADAR SÜREBİLİR

Orhun Gödek, dolar/TL işlemlerinde 5.8550 seviyesinin üzerinde lira baskılanmasının teknik olarak 5.95-6.00 bölgesine kadar devam edebileceğini dile getirdi. Ancak şu aşamada daha yüksek seviyeleri ek olumsuz haber akışı olmadıkça öngörmediklerini söyleyen Gödek “Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde ise 97.500 desteği korundukça yükseliş potansiyelinden uzaklaşıldığını düşünmeyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

 

AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN