Hatay'da yangında sabotaj var mı? PKK mı yaptı? İşte Hatay yangınında son durum...

Hatay'da yangında sabotaj var mı? PKK mı yaptı? İşte Hatay yangınında son durum...

Son dakika haberi: yerleşim yerlerine ulaşan yangına dair açıklama yapan Hatay Valiliği, sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olduğunu ve konuya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini duyurdu. İşte, 'Hatay'da çıkan yangınla ilgili bilgiler'

'Hatay yangını son durum' gelişmeleri yakından takip ediliyor. 'Hatay yangını söndürüldü mü, kontrol altına alındı mı?' sorularının yanıtları merak ediliyor. Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan, daha sonra İskenderun ve Arsuz ilçelerine sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangına şiddetli rüzgar nedeniyle havadan güçlükle müdahale ediliyor. Öte yandan sosyal medyada yayınlanan görüntüler, 'Hatay yangını sabotaj mı, PKK mı yaptı?' sorularını akıllara getirdi.

HATAY YANGINI SABOTAJ MI?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Gerçekten de birbirine bu kadar uzaklıktaki yerler... Yangını normal seyriyle izah etmek zor. Organize ve sabotaj ihtimali çok yüksek. Dün gece 02.00'de soğutma çalışmalarını bitirdiğimiz üç yerde aynı anda tekrar yangın çıkması bunun planlı bir olay gibi olduğunu gösteriyor. Çok farklı noktalarda belki de eş zamanlı çıkan bu yangınlar için sadece rüzgarla yayıldı demek yetersiz" dedi.

Güvenlik güçlerinin sabotaj ihtimali üzerinde durduğunu söyleyen Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, katıldığı bir televizyon programında, 'Dün gece Belen'de yangını kontrol altına almıştık, soğutma çalışmaları yapmıştık. Ancak bugün 12.30 gibi bazı görgü tanıkları üç tane molotof kokteyli atıp kaçıldığını görmüşler. 1500 dekarlık alanda yangın hasar oluşturdu ve sekiz hafif yaralı var" dedi.

ej9yyghxyaetsvm-001.jpg

HATAY YANGIN SEBEBİ PKK MI?

Hatay'ın Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi yakınlarında dün sabah saatlerinde başlayıp, yerleşim yerleri ve İskenderun ilçesine de sıçrayan yangına yüzlerce ekip hem karadan hem de havadan yangına müdahale ederken, terör örgütü PKK'lı hesaplar sosyal medya üzerinden terör propagandası yapmaya başladı.

'Memed Drews K' isimli bir hesap, Türk askerlerinin bulunduğu karargahı hedef gösterirken yapılan yorumlar dehşete düşürdü. Öte yandan, 2 kişinin ormanlık bir alanda yangın çıkarıp gittiği görüntülerde sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girdi.

HATAY VALİLİĞİ: SABOTAJ İHTİMALİ VAR

Sabotaj ihtimaline karşı soruşturma başlatıldığını, gözaltına alınanlar olduğunu ve güvenlik güçlerinin incelemelerinin sürdüğünü, yangının henüz söndürülemediği kaydeden Hatay Valiliği, şu bilgileri paylaştı:

"Belen ilçemizde dün farklı noktalarda çıkan yangın zaman zaman kontrol altına alınsa da arazi ve hava şartları sebebiyle henüz söndürülememiştir. 

İlimizde Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, ilçe belediye itfaiye ekipleri ve çevre illerdeki belediyelerin itfaiye ekipleri ile yangın kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir.

Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınanlar olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotajla ilgili kesin bilgiye ulaşılamamıştır. Hem yangının seyrini hem de sabotaj ihtimalini araştırmak için bölgemizde İHA'lar görev yapmakta, kolluk kuvvetlerimiz de kapsamlı bir şekilde konuyu araştırmaktadır."

ej-ryg8waamj7a-001.jpg

YANGINI PKK'LI 'ATEŞİN ÇOCUKLARI' ÜSTLENDİ

Yüzlerce ekip hem karadan hem de havadan yangına müdahale ederken, terör örgütü PKK'ya yakın bazı sosyal medya hesapları ile internet sitelerinde yangını üstlenen açıklamalar dikkat çekti.

PKK'ya bağlı olup kendilerine 'Ateşin Çocukları İnisiyatifi' veren örgüt, Hatay'daki yangını üstlendiğini açıkladı.

'Ateşin Çocukları İnisiyatifi' isimli örgüt, 2019 Ağustos ayında 27 farklı yerde çıkan yangınları da üstlenmişti.

BAKAN PAKDEMİRLİ: ŞÜPHELERİMİZ VAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının terörle bağlantılı olduğuna dair iddialara ilişkin de şunları söyledi:

"Bununla ilgili orman teşkilatımızında bazı kaygı ve şüpheleri var. Bizim şu anki işimiz yangını kontrol altına almak ve söndürmek. Bunla alakalı Hatay Valiliği çok yönlü soruşturmayı bir yandan sürdürüyor. Bazı görgü tanıkları olduğuna dair bazı söylemler var" dedi.

Hatay'daki yangının saat 10.15 sıralarında başladığını aynı bölge yakınlarında 13.00 civarında da ikinci bir yangın çıktığını, Bakanlığın en tecrübeli personelin olay yerinde olduğunu aktar Bakan Pakdemerli, "Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik. Hava araçları rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edilebiliyor" dedi.

Öte yandan İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yangınla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Yangının her yönüyle araştırıldığı aktarılan açıklamada, çalışmaların sürdüğü belirtildi.

ej9vmmwxyai3qed.jpg

HATAY YANGINI SON DURUM

Yangının yerleşim yerlerinin bulunduğu alana yayılmasının ardından yanlarına çocuklarını da alan aileler, bölgeden kaçarak alevlerden uzaklaştı.

Bölge polis ve itfaiye ekipleri tarafından ablukaya alındı. Polis ekipleri, evlerdeki vatandaşların tahliyesini sağlarken itfaiye ekipleri de yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yangının şu an için başka ilçelere yayılması gibi bir durum olmadığını belirterek, "Şu an da sadece üç ilçede yangın var. Üç ilçenin farklı farklı noktalarında yangın olduğu için ekiplerimizi tek bir bölgeye yönlendiremiyoruz. Yangın bölgelerinden tahliye edilen vatandaşlardan gidecek yerleri olmayanları misafirhanelerimize yönlendirdik" dedi.

BELEN-İSKENDERUN KARAYOLU KAPANDI

Yangında 10 kişinin hafif yaralandığını, 20'nin üzerinde konut ve 5 aracın zarar gördüğünü kaydeden Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, "Kısa zamanda inşallah tüm yangınlar kontrol altına alınacak. Bu işi kim yaptıysa yargı önünde hesabını vermesi için ne çalışma gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.

Belen-İskenderun kara yolunun bir bölümü de trafiğe kapatıldı.

Belen ilçesine bağlı Fatih ve Sarımazı mahallerinde bazı evlere sıçrayan yangını söndürme çalışmalarına katılan bir itfaiye eri, yoğun dumandan etkilendi. İtfaiye eri, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

ej92brfxcaaa95j.jpg

"542 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ"

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, Hatay'ın Belen ilçesinde çıkıp, geniş bir alana yayılan yangın nedeniyle şu ana kadar 542 kişinin tahliyesinin gerçekleştirildiği bildirildi.

AFAD'ın Twitter hesabından, Hatay'ın Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi'nde ormanlık alanda çıkan ve İskenderun ve Arsuz ilçelerinin kırsal ve bazı mahallelerinde tehdit oluşturan yangına ilişkin açıklama yapıldı.

AFAD ekiplerince şu ana kadar 542 kişinin tahliyesinin gerçekleştirildiği belirtilerek, "Tahliyesi gerçekleştirilen 542 kişi, kontrollü bir şekilde, evlerine yerleştirildi. Bölgede 524 personel ile 2 uçak, 4 helikopter, 70 arazöz, 20 su tankeri, 5 dozer ve iş makineleri görev yapıyor. Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, İtfaiye, Sağlık, Jandarma ekipleri ile STK ve gönüllüler, söndürme çalışmalarına devam ediyor" denildi.

PKK'NIN 'ATEŞİN ÇOCUKLARI İNİSİYATİFİ' NEDİR?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN