1 doları bile olan hemen bunu yapsın! Ünlü ekonomist duyurdu: TL için tehlike çanları çalıyor!

1 doları bile olan hemen bunu yapsın! Ünlü ekonomist duyurdu: TL için tehlike çanları çalıyor!

Aşırı değerli Türk Lirası'ndan özellikle ihracatçılar şikayetçi hatta bunun için de Merkez Bankası ile bir görüşme bile yaptılar. Peki TL böyle mi kalacak? İşte bununla ilgili bir yazı yazan ekonomist Alaattin Aktaş'tan çarpıcı bir döviz ve Türk Lirası yazısı geldi.

Seçim sonrasında yabancı yatırımcıların güven duymasıyla Türkiye'ye döviz getirilmesi, Türk Lirasının değer kazanmasının oluşturacağı tatlı telaşın başlangıcı olabilir. 

SEÇİM SONRASINDA TÜRK LİRASININ DEĞERLENMESİ VE TATLI TELAŞ: YABANCI YATIRIMCILARIN GÜVENİ VE İKTİDAR DEĞİŞİMİNİN ETKİSİ

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın yazısı: Seçim sonrasının en 'tatlı telaşı' TL’nin hızla değerlenmesi olabilir. Seçim çalışmaları sürerken yabancı yatırımcıların Türkiye'ye döviz girişi kaygısı her gün giderek arttı. Millet İttifakının seçimi kazanması durumunda her şey değişebilir. Çünkü bu ittifak, güven veren bir iktidar olacak ve yabancılar Türkiye'yi hatırlayıp menkul kıymet almaya başlayacaklar. 

 

altılı masa

 

ALTILI MASA GELİRSE TL DEĞERLENİR

Böyle bir durumda TL'nin değerlenmesi çok daha hızlı olabilir. Türkiye ekonomisinin önemli sorunu olan yabancı yatırımcıların güvensizliklerinin giderilmesi için çok önemli adımlar atılması gerekiyor. Millet İttifakının seçimi kazanması durumunda Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sağlanması ve Ankara'ya taşınması gibi önlemler alınabilecek. Bunun dışında, döviz arzının artmasının önüne geçilebilmesi için DTH dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarının faiz tavanları kaldırılmış durumda. Türkiye'nin talep ettiği dövizi bulamayınca ne yapıldı; başkanlık sisteminden Rusya'ya, Körfez ülkelerine borç almaya başlandı. Merkez Bankası'nın da bu günü kurtarmaya çalıştığı önlemlerden bahsediyoruz. 

 

YABANCILARIN GELMESİ DENGEYİ SAĞLAR

Yabancı yatırımcıların TL'yi değerlendirmek için Türkiye'ye gelmesi için öncelikle menkul kıymetlerin ucuzken alınması önemli. Döviz getirilmesi durumunda döviz satışından elde edilen TL'nin değerinin dengeli bir yapıda tutulması gerekiyor. Bunun için önlemler alınması gerekiyor. Millet İttifakının seçimi kazanması durumunda politikalarının desteklenmesiyle bir Merkez Bankası göreceğiz. Döviz arzını arttıran ve dengeli bir şekilde tutan bu politikalar yabancı yatırımcıların Türkiye'ye döviz girişi yapmasını sağlayacak. Seçim sonrasında TL'nin değer kazanması için Merkez Bankası dövizi tutmaya çalıştığı önlemleri birer ikişer terk edilecektir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN