9 Asırlık Optik İllüzyon: Hindu Tapınağındaki Eser Hakkınızdaki Her şeyi Anlatıyor... Öğrenmeye Var mısınız?

9 Asırlık Optik İllüzyon: Hindu Tapınağındaki Eser Hakkınızdaki Her şeyi Anlatıyor... Öğrenmeye Var mısınız?

Aynı kafayı paylaşan bir fil ve bir boğa. En eski optik illüzyonlardan biri olan bu 900 yıllık heykel, Hindu tapınağı Airavatesvara'nın bir parçasıdır. 9 Asırlık Optik İllüzyon: Hindu Tapınağındaki Eser Hakkınızdaki Her şeyi Anlatıyor... Öğrenmeye Var mısınız?

Tamil Nadu'daki Airavatesvara tapınağında bulunan 900 yıllık optik illüzyon taş sanatı, bir fil ve ortak kafayı paylaşan bir boğa. İşte bu dünyanın en eski optik yanılsaması, ilk gördüklerinize dayanarak hakkınızda çok şey ortaya çıkarıyor.

900 SENEDİR KARAKTERİNİZİ SÖYLEMEYE DEVAM EDİYOR

Optik illüzyonlar asırlardır ve günümüz illüzyonu da bunun klasik bir örneğidir. Dünyanın en eski optik illüzyonlarından biri Tamil Nadu'nun Airavatesvara tapınağında oyulmuştur. Chola Architecture'ın dikkat çekici sanat eserinin 900 yaşında olduğu söyleniyor.

fil-boga-illuzyonu.jpg

Hint sanatının harikalarından birisi olan illüzyon da tapınağın kalıntılarında bulunabilir. Antik Hint heykelleri, sanatsal yetenek ve zihinsel mükemmelliğin bir karışımıdır. Bu ülkeyi yöneten eski imparatorluklar, yalnızca insanları şaşırtmakla kalmayıp aynı zamanda yabancıları da büyüleyen mucizevi sanat eserleri de bıraktılar. Bu heykellerin yapıldığı zamanlarda insanlar, sınırlı insan gücü kapasitesine ve fikir referanslarına sahipti. Dünyanın en eski optik illüzyonlarından birisi de Tamil Nadu, Thanjavur'daki Airavatesvara tapınağında bulunuyor.

BOĞA VE FİLİN HİNDULAR İÇİN ANLAMI NEDİR?

Bu resimde bir fil ve bir boğa aynı kafayı paylaşıyor. Bu 900 yıllık heykel, Airavatesvara Hindu tapınağının bir parçasıdır ve Chola Mimarisinin parlayan bir örneğidir.

Boğa ve fil Hinduizm'de büyük dini öneme sahiptir. Fil veya Airavat, Hindu Cennet tanrısı Indra'nın aracı olarak saygı görürken, boğa veya nandi, Hindu Tanrıları üçlüsünden biri olan Lord Shiva'nın aracı olarak saygı görür.

12. yüzyıl Dravid mimarisine ait olduğu söylenen görüntüde boğa ve fil bir araya getirilmiş.

Boğanın boynuzları filin dişi görevi görür; boğanın kulağı, farklı açılardan bakıldığında filin ağzıdır. Gözlerin yerleşimi, hangi hayvanın görüntünün hangi tarafında olduğu önemli değil, gözler ileriye odaklıdır. Her iki canlının bacakları birbirinden farklıdır.

Ancak insanlar bunu farklı yorumluyor. Bazı insanlar önce boğayı görürken, diğerleri önce fili görüyor.
bogayi-gormek.jpg

İLK BAKIŞTA BİR BOĞA GÖRÜYORSANIZ

Lord Shiva'nın aracı olan boğa, her zaman dürüstlük, sadakat, inatçılık, vahşilik, güç ve pozitiflik gibi niteliklerle ilişkilendirilir. Tüm bu niteliklere sahip kişilerin önce boğayı yakalama eğiliminde olduklarına inanılmaktadır. Boğa heykelin sol tarafındadır.

fil.jpg

İLLÜZYONA İLK BAKTIĞINIZDA BİR FİL GÖRÜYORSANIZ

Hinduizm'de bir fil, sakinlik, nezaket, saygı, sadakat ve zeka ile ilişkilendirilir. Fil, Lord Indra'nın taşıyıcısı olmasının yanı sıra, zenginlik Tanrıça Lakshmi'nin bir unsuru olarak da görülür. Fili ilk gören insanlar nazik, düşünceli olarak kabul edilir.

Sizce de dünyanın en eski optik illüzyonlarından birisi olan fil ve boğa illüzyonu doğruyu mu söylüyor?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN