Anksiyete bozukluğu belirtileri

Anksiyete bozukluğu belirtileri

Anksiyete, kaygı ve endişe duygularının aşırı veya anormal bir seviyeye ulaştığı bir durumu tanımlar. Bu, normal bir insan deneyiminin bir parçası olsa da, yoğunlaştığında kişinin günlük yaşamını ciddi olarak etkileyebilir. Uzun süre devam eden şiddetli anksiyete, anksiyete bozukluğu olarak bilinen bir mental sağlık durumunu işaret edebilir.

Anksiyete bozukluğu belirtileri nelerdir? Anksiyete, fiziksel, zihinsel ve davranışsal olmak üzere üç farklı boyutta belirtiler gösterebilir.

Fiziksel Belirtiler

Kalp çarpıntısı
Nefes darlığı
Mide bulantısı
İshal
Baş ağrısı
Kas gerginliği
Terleme
Titreme
Ağız kuruluğu
Baş dönmesi
Bayılma hissi
Zihinsel Belirtiler
Endişe
Huzursuzluk
Dikkat dağınıklığı
Konsantre olmakta güçlük
Yorgunluk
Uyku sorunları
Ölüm korkusu
Kontrolü kaybetme korkusu
Sosyal fobi
Davranışsal Belirtiler
Kaçınma davranışları
Saldırgan davranışlar
Sık el yıkama
Kontrol etme davranışları
Sık idrara çıkma
Sık tuvalete gitme
Sık saç çekme
Sık tırnak yeme

ANKSİYETE TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Anksiyete belirtileri, kişinin yaşadığı anksiyete bozukluğunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Panik atak bozukluğu olan bireylerde yoğun korku ve panik hissi; sosyal fobi sahibi bireylerde ise sosyal ortamlarda hissedilen utangaçlık ve reddedilme korkusu tipiktir.

ANKSİYETEYLE BAŞA ÇIKMAK

Anksiyete belirtileri yaşam kalitesini düşürdüğünde profesyonel yardım almak esastır. Ancak şunları yaparak anksiyetenizi hafifletebilirsiniz:

Düzenli egzersiz yapma
Sağlıklı beslenme
Yeterli uyku alma
Stresi azaltma yöntemleri öğrenme
Sosyal destek arayışı

SONUÇ

Eğer anksiyete belirtileri yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir uzmana başvurmak en doğru adımdır. Unutmayın ki, anksiyeteyle başa çıkmak için birçok tedavi ve yöntem bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN