Ataları köle sahibiydi: Benedict Cumberbatch 'kölelik tazminatı' ödeyecek

Ataları köle sahibiydi: Benedict Cumberbatch 'kölelik tazminatı' ödeyecek

Barbados hükümeti, tazminat talep etmek adına köle sahibi ailelerin izini sürüyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda, 'Sherlock' dizisiyle dünya çapında bir şöhrete sahip olan Benedict Cumberbatch'in ailesi de, ataları köle sahibi olduğu için tazminat ödeyecek.

Karayip ada ülkesi olan Barbados, 400 yıllık sömürgeliğin ardından 2021'de Birleşik Krallık ile bağlantılılarını tamamen kopardı. Kraliçe II. Elizabeth’in yerine seçilmiş bir başkanın geçmesiyle cumhuriyet ilan edildi. Ülke şimdi kölelerin torunlarından tazminat almak için bir kampanya yürütüyor.

Ataları 18. yüzyılda bir şeker kamışı çiftliğine sahip olan İngiliz aktör Benedict Cumberbatch de mercek altına alındı. Cumberbatch, ailesinin Barbados'taki köle ticaretiyle tarihi bağlantıları nedeniyle yasal işlemle karşı karşıya kalabilir. Kölelik kaldırıldığında binlerce sterlin tazminat ödenen ve bu sayede ufak bir servet elde eden Cumberbatch ailesi için hukuki süreç başlatılabilir.

'KÖLELİKTEN KAR EDEN HERKESTEN TAZMİNAT İSTENECEK'

Barbados'un ulusal tazminat komisyonu başkan yardımcısı David Commissiong, Cumberbatch ailesine karşı yasal işlem planıyla ilgili, "Henüz ilk aşamalarında. Daha yeni başlıyoruz. Tarihin çoğu ancak şimdi gerçekten gün ışığına çıkıyor” dedi.

Karayip Barış ve Bütünleşme Hareketi genel sekreteri David Denny ise konuyla ilgili The Telegraph'a yaptığı açıklamada, "Beyaz plantasyon sahiplerinin soyundan gelen ve köle ticaretinden yararlanan herkesten tazminat ödemesi istenmeli, Cumberbatch ailesi de dahil” diye konuştu.

Cumberbatch ailesi artık Cleland çiftliğine sahip olmasa da, kölelik kaldırıldığında onlara ödenen meblağın İngiliz Sterlini cinsinden yaklaşık 1 milyon dolar değerinde olduğu söyleniyor.

CUMBERBATCH İTİRAF ETMİŞTİ

'Sherlock Holmes' karakteriyle çıkış yakalayan Benedict Cumberbatch, atalarının köle sahibi olduğunu daha önce açıkça dile getirmişti.

2018'de The Telegraph'a konuşan Cumberbatch, "Geçmişinizde köle sahipliği olduğunu görmek için çok uzağa bakmanıza gerek yok. Ailem beyaz şeker endüstrisinin bir parçasıymış, gerçekten şoke edici" demişti.

Cumberbatch, 2013 yapımı 12 Yıllık Esaret filminde plantasyon sahibini canlandırmıştı. Filmde özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesi anlatılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN