Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlar ile ilgili sözleri

Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlar ile ilgili sözleri

Atatürk ve kadın sözleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde merak konusu oldu. Zira, büyük önderin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sırasında kadınlara verdiği önem ve TBMM'de kadın haklarının yasalarla güvence altına alınması konusunda gösterdiği çaba ve özveri kamuoyu tarafından biliniyor. İşte, Atatürk'ün Kadınlar Günü mesajları...

Osmanlı İmparatorluğu'nun Sevr Anlaşması'nı imzalamasıyla emperyalist güçlerin işgal ettiği vatan toprakları, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı İstiklal Mücadelesi ile geri alındı. 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nda kadınlar çok büyük role sahipti. Her fırsatta kadınların önemini dile getiren ulusal kahramanımız, 1930 yılında kadınlara belediye ve muhtar seçimlerinde aday olma, 1934 yılında da TBMM'de milletvekili olma ve oy kullanma hakkı tanınmasını sağladı. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınların seçme ve seçilme hakkı, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye'de sağlandı.

8 Mart Kadınlar Günü'nün ilk çıkış noktası 1857 yılına dayansa da, dünya genelinde kutlanmaya başlanması 1977'de yılında gerçekleşti. Bu tarihten çok önce Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk kadınların dünya üzerindeki önemini dile getirdi ve haklarını teslim etti.

78421202-150281639644374-6788787245504528384-o.jpg

ATATÜRK'ÜN KADINLARLA İLGİLİ SÖZLERİ

* Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

* Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.

* Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.

* Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.

mustafa-kemal-ataturk-kadinlar-gunu-sozleri-1024x720-731x514-070320211615124513447d17f5.jpg

* Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.

"Kadınlar içtimai hayatta erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır."

* Bizim toplumumuz için ilim ve fen lazım ise, bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisap etmesi lazımdır.

* Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

* Dünyada her şey kadının eseridir.

ataturkresimvals11-070320211615124513cb4d2b18-001.jpg

ATATÜRK KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI

* Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.

* İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki; bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki; bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?

* Bizim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir.

* Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.

kadinlarla-ilgili-soylenmis-sozler-070320211615124513f8f4c68d-001.jpg

* Dünyada hiç bir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez!

* Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok; ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır.

* Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır.

* Tarlalarda erkeklerle birlikte çalışan, kasabalarda pazar yerine giden, yumurta ve tavuğunu satan, ondan sonra kendisine gerekenleri bizzat satın alan, çalışmalarının hepsinde kocalarına yardımcı olan kadınlar!

ataturkun-kadinlara-kazandirdiklari-0703202116151245137dee7752.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN