Erkekler Günü var mı, ne zaman kutlanıyor?

Erkekler Günü var mı, ne zaman kutlanıyor?

Dünya Erkekler Günü her yıl 19 Kasım'da kutlanıyor. Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde olduğu gibi Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği Erkekler Günü'nün kutlanma amacı, cinsiyetler arası ilişkilerin geliştirilmesidir. İşte tarihçesi...

Erkekler Günü ilk ne zaman kutlandı, nasıl ortaya çıktı, merak konusu oldu. Zira, pek bilinmese de dünya genelinde Kadınlar Günü gibi Erkekler Günü de kutlanıyor. Kadınlar Günü düzenli olarak 1977'de kutlanmaya başlamışken, Erkekler Günü ise 2016 yılından beri kutlanıyor.

DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ NE ZAMAN?

Birleşmiş Milletler'in ve UNESCO'nun desteklediği Dünya Erkekler Günü, her yılın 19 Kasım tarihinde kutlanıyor. Erkekler Günü 2021 yılında 19 Kasım Cuma gününe denk geliyor.

DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ TARİHÇESİ

İlk olarak Prof. Dr. Thomas Oaster tarafından 7 Şubat 1992 tarihinde dile getirilen Dünya Erkekler Günü, ilk kez 1999 yılında Trinidad-Tobago'da kutlandı.

2016 yılı itibarıyla Dünya Erkekler Günü'nü resmi olarak kabul eden ve kutlayan ülkeler şöyle:

Amerika Birleşik Devletleri, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Avusturya, Bosna Hersek, Botsvana, Burundi, Çin, Danimarka, Fransa, Gana, Güney Afrika, Grenada, Hırvatistan, Hindistan, İrlanda, İtalya, Jamaika, Kanada, Cayman Adaları, Küba, Man Adası, Macaristan, Malta, Nijerya, Norveç, Pakistan, Romanya, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Singapur, Şeyseller, Tanzanya, Trinidad-Tobago, Ukrayna, İngiltere, Zimbabve.

ERKEKLER GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu özel gün, UNESCO'da Kadın ve Barış Kültür Müdürlüğü tarafından, "Bu mükemmel bir fikir ve bazı cinsiyet dengelerini bize verecektir" sözleriyle destek buldu.

Dünya Erkekler Günü'nün kutlanma amacı, cinsiyetler arası ilişkilerin geliştirilmesi, erkeklerin rol model olduğu durumların vurgulanması, erkeklerin yaşadığı cinsiyete bağlı eşitsizlikler vs. birçok konuyu içeriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN