Ballon d'Or

Ballon d'Or

Futbol dünyasının en prestijli bireysel ödülü olan Ballon d'Or (Altın Top), her yıl dünyanın en iyi erkek ve kadın futbolcusuna veriliyor. France Football dergisi tarafından 1956 yılında başlatılan bu ödül, futbolun Oscar'ı olarak kabul ediliyor.

Her yıl Avrupa'da oynayan futbolcular arasından, önceki sezonun performansları göz önünde bulundurularak, gazetecilerin oyları ile seçilen en iyi oyuncuya verilen Ballon d'Or, futbol dünyasında yılın en büyük beklentisi ve merak konusudur. Ödül, ilk olarak sadece Avrupalı futbolculara verilirken, 1995 yılından itibaren dünyanın her yerinden futbolcuları kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Oy verme işlemi, dünya genelindeki seçkin spor gazetecilerinden oluşan bir jüri tarafından gerçekleştirilir. Her jüri üyesi, ilk sıradan beşinci sıraya kadar beş oyuncuyu sıralar ve bu oyuncular sırasıyla altı, dört, üç, iki ve bir puan alır. En çok puan toplayan oyuncu o yılın Ballon d'Or ödülünün sahibi olur.

Tarih boyunca, Pele, Diego Maradona gibi efsanelerin yanı sıra Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo gibi modern zamanların yıldızları da dahil olmak üzere birçok büyük futbolcu bu ödüle layık görüldü. Messi, bu ödülü sekiz kez kazanarak rekor kıran isim olmuşken, Ronaldo'nun beş kez kazandığı biliniyor.

Kadın futbolcular için Ballon d'Or Féminin ise 2018 yılında hayata geçirildi. Bu kategori, kadın futbolunun parlayan yıldızlarını ve başarılarını onurlandırmayı amaçlıyor.

Ballon d'Or ödül töreni, her yıl dünyanın dört bir yanından futbolseverlerin, futbolcuların, teknik direktörlerin ve gazetecilerin ilgisini çekerken, kazanan isimler futbol tarihinde altın harflerle yerlerini alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN