Bu otu sadece İzmirliler biliyor! Bir lokması bile tok tutuyor, vücudun C vitamini ihtiyacını karşılıyor

Bu otu sadece İzmirliler biliyor! Bir lokması bile tok tutuyor, vücudun C vitamini ihtiyacını karşılıyor

Bu otu yalnızca İzmirliler biliyor! Tek bir lokması bile tok tutmaya yetiyor! Vücudun ihtiyacı olan C vitaminini tek başına karşılıyor...

Ege Bölgesi'ne özgü olan ve sıkça kullanılan bitki türlerinden biri olan cibes otu, turpgiller familyasından geliyor. Azman ya da cibez gibi farklı isimlerle de anılıyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan bu bitkinin, dengeli bir şekilde tüketilmesi önemlidir, zira aşırı tüketimi istenmeyen sorunlara yol açabilir.

CİBES OTU NASIL TÜKETİLİR?

cibes-otu.webp

Cibes otu, özellikle yemek çeşitlerinde ve salatalarda sıkça kullanılır. Zeytinyağlı yemeklerle kavrulduğunda lezzetli bir tat elde edilirken, genellikle salatalarda tercih edilir. Ayrıca dolma yapımında da kullanılan iri yaprakları bulunur.

Bu bitki çiğ olarak tüketilebileceği gibi, kaynatılarak bitki çayı olarak da içilebilir. Ancak kaynatma işlemi sırasında vitamin ve mineral kaybını önlemek için çok sıcak ortamlarda kurutulmamasına ve fazla pişirilmemesine dikkat edilmelidir. Cibes otu, zeytinyağı, tuz ve sarımsakla karıştırılarak da harika bir salata hazırlanabilir.

Cibes otunun hazırlanması için öncelikle saplarının dikkatlice kesilmesi ve ardından uzun bir süre boyunca yıkanması gerekmektedir. Daha sonra tencereye su ve tuz eklenerek 10-15 dakika haşlanmalı ve ardından süzülerek soğumaya bırakılmalıdır.

Bu bitki, çeşitli yemek kültürlerinde kullanılarak tadını çıkarılabilir. Özellikle haşlama yöntemiyle daha yaygın bir şekilde tüketilen cibes otu, sağlık açısından birçok fayda sağlar.

CİBES OTUNUN FAYDALARI

Bağışıklılığı güçlendiriyor! Sinire iyi geliyor! Şifa deposu - Sağlık Haberleri

Cibes otunun faydaları arasında bağırsaklardaki parazitlerin atılmasına yardımcı olması, vücuda enerji ve zindelik vermesi, kansere karşı koruyucu etkiye sahip olması, enfeksiyon riskini azaltması, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunması, cildi güzelleştirmesi, depresyona karşı etkili olması, tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olması, C vitamini açısından zengin olmasıyla grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruma sağlaması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması, kabızlığı önlemesi ve kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olması bulunuyor

Ancak aşırı tüketimi ishale, karın ağrısına, mide bulantısına ve su kaybına neden olabilir. Bu nedenle, cibes otunun dengeli bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Kabuğu soyulmadan tüketildiğinde karın ağrısına yol açabileceği de unutulmamalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN