Cemre toprağa, suya ne zaman düşecek? İkinci cemre ne zaman, nereye düşecek?

Cemre toprağa, suya ne zaman düşecek? İkinci cemre ne zaman, nereye düşecek?

İlkbaharın habercisi olduğu söylenen cemrenin, 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğü bilinir. Cemre, 19-20 Şubat 2022 tarihlerinde ilk olarak havaya düştü. Peki, ikinci cemre nereye düşecek? Cemre suya, toprağa düştü mü? Son cemre ne zaman düşecek? İşte, 2. ve 3. cemrenin düşeceği tarihler ve cemre hakkında detaylar...

Sözlük anlamıyla, "Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi" olarak tanımlanan cemre, ilkbahar mevsimini karşılar. 2022 yılı için ilk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düştü. İkinci cemre 26-27 Şubat tarihlerinde suya, üçüncü cemre ise 5-6 Mart 2022 tarihlerinde toprağa düşecek. Son cemrenin toprağa düşmesiyle bahar ayları başlayacak.

CEMRE NEDİR? CEMRE DÜŞMESİ NE DEMEK?

Arapça kökenli bir kelime olan 'cemre'nin sözlük anlamı 'kor', yani 'ateş'tir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir.

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre cemre, 'Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi' demektir.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte 'Hıdırellez' ve 'nevruz' kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında da kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

Cemre düşmesi, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

İKİNCİ CEMRE NE ZAMAN, NEREYE DÜŞECEK?

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemre düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç cemrenin; birincisi havaya 19-20 Şubat günlerinde, ikincisi suya 26-27 Şubat'ta ve üçüncüsü ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşer.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN