4-7-8 tekniğiyle 60 saniyede rüyaya dalın

4-7-8 tekniğiyle 60 saniyede rüyaya dalın

Stresli, yoğun ve yorucu yaşam biçimlerine sahip olmak uyku problemlerine neden olabilmektedir. Peki, uykuya dalmanın en kolay yolları neler? 4-7-8 nefes tekniği nedir, 4-7-8 yöntemiyle hemen uyumak mümkün mü, bu nefes egzersizinin faydaları neler, ne işe yarar? İşte, detaylar...

Doğru nefes almak, bağışıklık sisteminden uyku düzenine kadar insan vücudunun sahip olduğu neredeyse bütün dolaşım düzenini etkilemektedir. Sağlıklı bir uyku düzeni ise sağlıklı bir beden için uyulacak öncelikli programlardan biridir. Uykuya dalma süreniz uzun sürüyorsa, uyandığınızda az uyumuş hatta hiç uyumamış gibi yorgun hissediyorsanız doğru nefes alma teknikleriyle uykunuzu düzenleyebilirsiniz. 4-7-8 solunum tekniği ya da nefes egzersizi adıyla bilinen kolay uyku yöntemini denemek sizi yalnızca bir dakika içerisinde kaliteli bir uykuya hazırlayabilir.

UYKU İÇİN 4-7-8 SOLUNUM TEKNİĞİ NEDİR?

ABD'li bütünleştirici tıp uzmanı Dr. Andrew Weil tarafından geliştirilen 4-7-8 tekniği, eski dönemlerde uygulanan meditasyon ve nefes odaklı tekniklere dayanmaktadır.

Dr. Andrew Weil, 4-7-8 nefes egzersizi hakkında bilgiler verdiği bir demeçte: "Gecenin bir yarısı uyanırsanız tekrar uykuya dalmak için en iyi yöntem bu. İstediğiniz değişiklikleri elde etmenin anahtarı, bu tekniği haftalar, aylar ve hatta yıllar boyunca tutarlı bir şekilde uygulamaktır."

4-7-8 tekniğini ilk uygulamalarda birkaç kez denediğinizde, uykuya dalmanıza yardımcı olması 60 saniyeden biraz daha uzun sürebilir; fakat diğer alışkanlıklarda olduğu gibi yaptığınız pratikler süreyi azaltacaktır.

Dr. Weil'in işaret ettiği gibi bu tekniği ne kadar çok uygularsanız o kadar etkili olur. Solunumunuzu etkileyen bir solunum hastalığı veya benzeri bir hastalığınız varsa, 4-7-8 uygulamasını denemeden önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

1-001.jpg

KOLAY UYUYABİLMEK İÇİN 4-7-8 NEFES TEKNİĞİ NASIL YAPILIR?

* Rahat bir pozisyon alın ve vücudunuzu gevşetin.

* 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın.

* 7 saniye boyunca nefesinizi tutun.

* Ağzınızdan 8 saniye boyunca nefes verin.

* Döngüyü 4 defaya kadar tekrarlayın.

4-7-8 nefes çalışmasının kökleri, antik nefes düzenleme geleneğine dayanır. Bedeni ve zihni gevşetmeye ve uykuya kolayca dalmanıza yardımcı olmaktadır. Tekniğin geliştiricisi Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Dr. Andrew Weil, bu tekniği; "Sinir sistemi için doğal bir sakinleştirici" olarak nitelendiriyor.

Bu tekniğin klinik etkinliğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunsa da bu döneme kadar yapılan çalışmalar, ritmik nefes alma tekniğinin gevşeme hissini artırmaya ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ek bir avantaj olarak nefesinize odaklanırsanız, diğer şeylerden (cep telefonuna bakmak veya sizi uykudan uzaklaştıran başka bir düşünce gibi) sıyrılırsınız ve dikkatinizi dağıtmazsınız. Önünüzdeki birkaç hafta boyunca bu tekniğe bağlı kalmaya çalışın ve işe yarayıp yaramayacağını test edin.

2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN