Depremle ilgili tüyler ürperten bilgi! Tam 800 yıl öncesine ait: 60 dakika önceden hissediyorlar

Depremle ilgili tüyler ürperten bilgi! Tam 800 yıl öncesine ait: 60 dakika önceden hissediyorlar

6 Şubat tarihinde yaşanan büyük deprem felaketinin yaraları sarılmaya devam ederken tarihçilerin konu ile ilgili araştırmaları da devam ediyor. Peki 800 sene önceden depremin bilinmesi mümkün mü? Tüm detaylar haberimizde.

Merkez üssü Kahramanmaraş olarak yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen deprem felaketi ülkedeki herkesin büyük kaygılar yaşamasına sebep olmuştu. Peki depremin önceden bilinme ihtimali nedir? Tarihçiler konu ile ilgili neler söylüyor? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

800 SENE ÖNCE DEPREM BİLGİSİ VERİLMİŞ

Merkez üssü Kahramanmaraş olarak yaşanan ve 11 ili derinden etkileyen deprem felaketi öncesinde kuşların garip davranışlar sergiledikleri konuşulmuştu. Araştırmacı ve Tarihçi Yazar Şerafettin Çetinkaya tarafından yapılan araştırmalar sonrasında deprem ve kuşlar ile ilgili bağlantılı bazı yazılara rastlandı. Çetinkaya yaptığı araştırmalar sonrasında 800 sene önce yazılmış Acayibü'l- Mahlukat Garaibü'l- Mevcudat isimli kitapta kuşların depremi 1 saat önceden hissedebildiğinin yazıldığını fark etti. 1240 senelerinde Fars asıllı olan Kazvini tarafından kaleme alınan kitapta Hatay Antakya ilçesinde yaşanan bir depremin yazıldığı ve sülün kuşlarının depremi 1 saat önceden anladığı ile ilgili bilgilerin yer aldığı anlaşıldı. 800 sene önce yapılan araştırmalarda sülün kuşlarının depremi hissettiğinin bilindiği ve 800 sene önce bu durumun anlaşılıyor olması günümüz teknolojisinde depremin saatler önceden anlaşılması ile ilgili çalışmalar yapılabileceğine de işaret etti. Çetinkaya yaptığı araştırmalar ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Araştırmacı tarihçi olarak araştırma yaparken Arapça bir kitapta depremin daha önceden anlaşılması ile ilgili bazı yazıları gördük. Japonya'da 9.1 büyüklüğündeki bir deprem 50 saniye önce haber verildi. 

Sülün Kuşlarının Depremi Önceden Hissetmesi

Bunun birçok artısı var. Trenler durdurulabilir, elektrikler kesilebilir, doğal gaz kesilebilir, deprem felaketinde ağır hasarların önüne geçilebilir. Kadim kitaplarda depremin hissedilmesi ile ilgili de bilgiler gördük. Bahsedilen kitapta Kazvini 1202 senesinde İran'a 150 kilometre olan Kazvin şehrinde dünyaya gelmiş bir yazardır. İlhanlı veziri Ata Melik Cüveyni'ye yazdığı kitapta deprem ile ilgili birçok konu geçiyor. İlk olarak Antakiye olarak bahsedilen bölgede 1.500 evin harap olduğu, kuyuların battığı çeşme ve ırmakların yer dibine battığı, denizden bir tütün kokusu çıktığı ve birçok insanın helak olduğu yazıyor. Bu konu ile ilgili birçok şey anlatılıyor ve hayvanların depremi haber vermesinden bahsediliyor. Bu kitabın Türkçe, Farsça ve Arapçası var. Türkçesi Şehzade Mustafa emriyle Türkçeye çevrilmiş ve sülün kuşlarından bahsedilmiş. Kitapta ismi Tedrüc olarak geçiyor. Sülün kuşları deprem olacak bölgede bir saat önceden toplanıyor ve depremi haber veriyor. Bir saat sonra da deprem oluyor. Biz bu bilgileri merak eden insanlarla paylaşmak istedik. Köpekler enkazlarda arama kurtarma çalışmalarında kullanılabiliyor. Sülün kuşları da depremin önceden haber verilmesi ile ilgili kullanılabilir. Bu konu iyice araştırılarak çalışmalar yapılabilir. Uzman jeolog Celal Şengör bu konuya değindi. Hayvanlar depremi insanlardan çok daha önceden anlayabiliyor. Japonya 9.1 büyüklükteki depremi 50 saniye önceden haber alınan teknolojiyi nasıl geliştirdi bilmiyorum ama bizim de bunu yapabilecek gücümüz var. Kitapta Tedrüc olarak anlan sülün kuşları bu konuda kullanılarak araştırması yapılabilir ve faydalı bir çalışma ortaya çıkar. Bu neticede birçok can kaybının ve ağır hasarların önüne geçilebilir.' 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN