Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği nasıl alınır?

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği nasıl alınır?

İş kanununda belirtilmiş olan doğum yapmış ve annelik iznini kullanmış kadının, annelik iznini kullandıktan hemen sonra bebeğinin gelişimi, yetiştirilmesi ve her türlü bakımı ile ilgili verilen izindir. Evlat edinmiş bir kadının da eğer ki çocuk 3 yaşını doldurmamış ise yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedir. Bu kişiler 60 gün - 360 gün arasında yarım çalışma ödeneği ücretsiz izini kullanabileceklerdir.

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinden faydalanmak için aşağıdaki maddelerdeki koşulları sağlaması beklenir.

1. Çalışan kişinin doğum veya evlat edinme tarihinden hemen önceki sigortalı çalıştığı son üç yılda en az altı yüz gün süre sigortalı olması ve işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
2. Çalıştığı yerde haftalık çalışma süresinin yarısı kadar işyerinde gerçekten çalışması gerekmektedir.
3. Annelik hali izninin bitiş tarihinden itibaren 30 gün içerisinde kendisine en yakın İş-kur birimine gidip doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile müracaat etmesi gerekmektedir.
4. Dünyaya gelen ya da evlat edinilen bebeğin hala hayatta olması gerekmektedir.
Kişilerin aranan şartları sağladığı takdirde çalışmadıkları süre için doğum ve evlat edinme sonrasında yarım çalışma ödeneği ödenecektir.

Yarım Çalışma Ödeneği Şartlarını Karşılıyorum Bu Ödeneğe Nasıl Başvurabilirim?
Annelik hali izninin bitiş tarihinden 30 gün içerisinde kişiye en yakın iş-kur birimine giderek doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile müracaat ederek başvurularını kolay bir şekilde tamamlayabilirler.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE GEÇ BAŞVURU YAPARSAM NE OLUR?

Annelik hali izninin bitiminden 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmekte olan yarım çalışma ödeneğine geç başvuru yapılır ise ödenek toplam hak ediş tutarından düşülerek eksik ödenir. Ancak bazı mücbir sebepler dışında yarım çalışma ödeneği kesintiye uğramaz.

YARIM ÇALIŞMA SÜRESİ NELERDİR?

Yarım çalışma süreleri;
Kişi birinci doğumda 60 gün,
Kişi ikinci doğumda 120 gün,
Kişi sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak bu teşvikten faydalanabilecektir.

Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenmekle birlikte çocuğun engelli doğması hâlinde yukarıdaki süreler 360 gün olarak uygulanır.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KESİNTİSİ VAR MI?

Kişiye, koşullar sağlanırsa ödenecek olan yarım çalışma ödeneği, devlete ödenen damga vergisi hariç başka herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Kişinin hak edeceği yarım çalışma ödeneğinin günlük tutarı kişi, çalıştığı iş yerinde ne kadar ücret alırsa alsın buna bakılmaksızın günlük asgari ücretin brütü kadar olacaktır. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği kişiye aylık olarak ödenir.

Çalıştığı ayın Sgk ve prim hizmet dökümünü takip eden bir sonraki ayda ödemesi gerçekleşmektedir. Başvuru sırasında ilgili birime gerekli banka hesap bilgileri iletildiği takdirde banka hesaplarına ödemeleri aktarılır. Eğer ödeme için belirtilmiş banka hesap numarasında bir yanlışlık söz konusu ise kişilerin ödemeleri Ptt bank aracılığı ile kimlik bilgileri ile çekebilecekleri şekilde aktarılır.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

1. Kişi yarım çalışma ödeneğine başvurduğu sırada çalıştığı işyerinden ayrılırsa bu söz konusu ödenek kesilir.
2. Çocuğunun hayatını kaybetmesi durumunda bu ödenek kesilir.
3. Evlat edinilen çocuğun evlatlık halinin ortadan kaldırılması durumunda yine bu ödenek kesilir.
4. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilen ilgili kişinin, bu süre zarfında başka bir işte çalışması ve bu durumun tespit edilmesi halinde yine yarım çalışma ödeneği kesilir.
5. Geçici iş görmezlik ödeneği hak kazanırsa ilgili kişi yine bu ödenek kesilir.

Yarım çalışma ödeneği, genel sağlık sigortası kapsamındadır. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenen süreler için, ilgili kişiler adına genel sağlık sigortasının primleri işsizlik sigortası fonundan yatırılır. Ödenek alanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortası kapsamı doğrultusunda sağlık hizmetinden yararlanabilirler. Yine yarım çalışma yapan ilgili kişinin çalışmadığı hafta tatilleri, ulusal bayramları ve genel tatil günlerine ait ücretler ve yarım çalışma ödeneği, yarım süreli çalışılan süreye eşdeğer olarak işveren ve İŞKUR tarafından paylaşılarak ödenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN